Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Amerykańce - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce (samą żółtą warstwę), sok wyciskamy. Masło ucieramy ręcznym mikserem na puch. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny i ucieramy dalej. Kiedy krem będzie puszysty, dodajemy jajka, po jednym na raz, a potem brandy. Starannie ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem i po trochu dodajemy do masy, na zmianę z mlekiem. Cały czas ucieramy. Na przygotowaną blachę kładziemy porcje ciasta - po 2 łyżki ciasta na amerykańca, w formie grubych placuszków-bułeczek. Zostawiamy sporo miejsca między ciastkami, bo urosną. Wstawiamy blachę do piekarnika na 10-15 minut - ciastka powinny wyrosnąć i ładnie się przyrumienić. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z blachy, przekładamy na metalową kratkę i studzimy. Z cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego ucieramy gładki lukier, którym smarujemy spodnią stronę ciastek. Czekamy, aż lukier obeschnie i zjadamy, bo najlepsze są tego samego dnia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Amerykańce: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |