W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Gazetka / Anatomia pewnej sałatki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Wieczorna gazetka kuchenna


Anatomia pewnej sałatki

Motto: You will hardly be a Caesar enthusiast if you’ve dined only on restaurant varieties made with cheap oil, store-bought croutons, garlic powder, and old bottled cheese! But what a marvelous salad it is when prepared with fine fresh ingredients - Julia Child “The Way to Cook”

Przyjaciel skarżyÅ‚ siÄ™ onegdaj, że dawno już temu obiecaÅ‚am zrobić mu saÅ‚atkÄ™ cesarskÄ…. KupiÅ‚ nawet wszystkie skÅ‚adniki (a tam, wszystkie – tylko saÅ‚atÄ™, resztÄ™ miaÅ‚am w domu), a ja siÄ™ nie wywiÄ…zaÅ‚am. PodÅ‚a. Mam wiÄ™c przynajmniej napisać w Gazetce, jak tÄ™ saÅ‚atkÄ™ zrobić, a Przyjaciel przyrzÄ…dzi jÄ… sobie sam. Zgoda, pod jednym jednakże warunkiem: otóż nie bÄ™dziemy bÅ‚Ä™dnie nazywać jej „saÅ‚atkÄ… cesarskÄ…”, jako że z żadnym cesarzem nie ma ona jako żywo nic wspólnego.
            Caesar Salad powstaÅ‚a w roku 1924. WynalazÅ‚ jÄ… niejaki Caesar Cardini, wÅ‚oski Amerykanin lub amerykaÅ„ski WÅ‚och (co kto woli) w swej restauracji w Tijuanie w Meksyku. Jak wiÄ™c wyraźnie widać, nazwa saÅ‚atki pochodzi od imienia twórcy i należy jÄ… zatem spolszczać na „saÅ‚atkÄ™ Cezara” lub w ostatecznoÅ›ci „saÅ‚atkÄ™ cezarskÄ…”. W pierwotnej wersji byÅ‚y to caÅ‚e liÅ›cie kruchej, jasnozielonej saÅ‚aty rzymskiej, posypane grzankami i tartym Å›wieżym parmezanem, wymieszane z sosem podobnym do winegretu. Do saÅ‚aty w ostatniej chwili przed podaniem wrzucaÅ‚o siÄ™ jajka na miÄ™kko, bez skorupek, rzecz jasna. Sos gÄ™stniaÅ‚ i saÅ‚atkÄ™ jadÅ‚o siÄ™ bez użycia sztućców, wybierajÄ…c liśćmi sos i grzanki. Uwaga! Wersja oryginalna nie zawieraÅ‚a solonych anchois, podczas gdy dzisiaj rybki te sÄ… obowiÄ…zkowym skÅ‚adnikiem sosu, niemalże stanowiÄ… o jego „cezarskoÅ›ci”. Przez lata wiele siÄ™ zmieniÅ‚o: sos uproszczono, jajka i oliwÄ™ zastÄ™pujÄ…c zwyczajnym majonezem. Dodano wÅ‚aÅ›nie anchois. Tarty parmezan zaczÄ…Å‚ pojawiać siÄ™ w bardziej efektownych pÅ‚atkach. Coraz częściej na liÅ›ciach saÅ‚aty z sosem kÅ‚adzie siÄ™ – oprócz niezbywalnych grzanek – krewetki lub grillowanÄ… pierÅ› z kurczaka, osiÄ…gajÄ…c w ten sposób peÅ‚nowartoÅ›ciowe danie obiadowe. To nawet nie jest zÅ‚y pomysÅ‚, w koÅ„cu przepisy sÄ… po to, by ewoluować, ważne tylko, żeby w dobrym kierunku. MiÄ™dzy nami mówiÄ…c, caÅ‚kiem niezÅ‚y jest też gotowany Å‚osoÅ›.
No, ale przepis, przepis! Otóż przepisów znalazÅ‚am mnóstwo- można mieć wrażenie, że kucharze startujÄ… w konkursie na to, kto skonstruuje ostatecznie obowiÄ…zujÄ…cÄ… wersjÄ™ saÅ‚atki Cezara. Pewne skÅ‚adniki pozostajÄ… jednak niezmienne: po pierwsze, saÅ‚ata musi być z gatunku tych twardych, bo sos jest ciężki, gÄ™sty i intensywny, wiÄ™c taka roszponka go nie udźwignie. Znacznie lepsza jest wÅ‚aÅ›nie saÅ‚ata rzymska, endywia, nawet lodowa. Po drugie, w saÅ‚atce muszÄ… być grzanki, najczęściej robione z ciabatty, aczkolwiek przyznajÄ™, że nie wiem, czy pan Cardini użyÅ‚ wÅ‚aÅ›nie tego pieczywa. ZresztÄ… grzanki z ciabatty sÄ… znakomite, bo luźna struktura miÄ™kiszu powoduje, że pieczywo rumieni siÄ™ na wiÄ™kszej powierzchni (patrz przepis). Pokrojony lub porwany na kawaÅ‚ki chleb miesza siÄ™ z oliwÄ… i rozgniecionym czosnkiem i piecze na zÅ‚oto w piekarniku. Po trzecie zaÅ›, konieczna jest obecność parmezanu – czy to w sosie, czy w formie pÅ‚atków do posypania, czy też i w jednej i w drugiej postaci.
            CaÅ‚a reszta zaÅ› zmiennÄ… jest. Najbardziej zbliżonÄ… do oryginaÅ‚u wersjÄ™ znalazÅ‚am w książce sÅ‚ynnej amerykaÅ„skiej pisarki kulinarnej - Julii Child (patrz motto). SaÅ‚ata jest rzymska, grzanki sÄ… czosnkowe, zaÅ› sos porywa swÄ… prostotÄ…: jajka, oliwa, cytryna i sos Worcestershire – po szczegóÅ‚owe wskazówki siÄ™gnijcie do przepisu Ceasar's Salad klasyczna (Julii Child).
Z kolei w amerykaÅ„skiej biblii kulinarnej, czyli książce „Joy of Cooking”, sos robi siÄ™ rozcierajÄ…c cztery zÄ…bki czosnku, póÅ‚ Å‚yżeczki soli, 4 fileciki anchois, dwie Å‚yżeczki soku z cytryny i Å‚yżeczkÄ™ sosu Worcester. Do tej pasty dodajemy powoli, caÅ‚y czas mieszajÄ…c, póÅ‚ szklanki oliwy. PowstaÅ‚y sos mieszamy z saÅ‚atÄ… rzymskÄ… i grzankami, po czym wrzucamy dwa jajka gotowane tym razem przez dwie minuty. Mieszamy, aż jajka poÅ‚Ä…czÄ… siÄ™ z sosem i posypujemy saÅ‚atkÄ™ pÅ‚atkami Å›wieżego parmezanu.
Powyższe przepisy sÄ… niewÄ…tpliwie klasyczne. Ja jednak najchÄ™tniej robiÄ™ sos, który znalazÅ‚am w brytyjskim magazynie kulinarnym „Olive”: cztery jajka wkÅ‚adamy do wrzÄ…tku i gotujemy trzy i póÅ‚ minuty z zegarkiem w rÄ™ku. Wyjmujemy i nieco studzimy. Rozgniecionym zÄ…bkiem czosnku nacieramy miskÄ™, w której bÄ™dziemy robić sos. Jajka tÅ‚uczemy i Å‚yżkÄ… wygarniamy ich zawartość do miski. Widelcem rozgniatamy jajka na miazgÄ™ i dodajemy osiem filecików anchois, opÅ‚ukanych, osuszonych i posiekanych. Wrzucamy dwie Å‚yżki natki, cztery Å‚yżki Å›wieżo startego parmezanu i Å‚yżeczkÄ™ musztardy z Dijon. Dodajemy dwie Å‚yżeczki biaÅ‚ego octu winnego i ubijamy widelcem, dolewajÄ…c kilka Å‚yżek oleju sÅ‚onecznikowego. Sos powinien być nie za gÄ™sty i mieć grudkowatÄ… konsystencjÄ™. Mieszamy go z saÅ‚atÄ… – mieszankÄ… rzymskiej, lodowej, liÅ›ci pietruszki i selera – i standardowymi grzankami z ciabatty, po czym dorzucamy jeszcze kilka plasterków bekonu lub boczku, usmażonego na chrupko, odsÄ…czonego z tÅ‚uszczu i poÅ‚amanego na maÅ‚e kawaÅ‚ki. CaÅ‚ość posypujemy pÅ‚atkami parmezanu.
CzÄ™sto robiÄ™ także saÅ‚atkÄ™ jeszcze dalej odbiegajÄ…cÄ… od kanonu (przepis z magazynu „BBC Good Food”). Tym razem grzanki zrobione sÄ… z bagietki posmarowanej pastÄ… z anchois i czosnku: z wczorajszej bagietki kroimy osiem kromek. Siekamy drobno zÄ…bek czosnku i pięć filecików anchois, po czym ucieramy na pastÄ™ wraz z trzema Å‚yżkami oliwy. PastÄ… smarujemy bagietkÄ™ i zapiekamy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe grzanki kroimy na mniejsze kawaÅ‚ki. SaÅ‚atÄ™ rzymskÄ… myjemy, suszymy i rwiemy na kawaÅ‚ki. Mieszamy w misce z sosem: dwie Å‚yżeczki musztardy z Dijon, Å‚yżeczkÄ™ cukru i Å‚yżkÄ™ biaÅ‚ego octu winnego ukrÄ™camy razem, po czym stopniowo wkrÄ™camy pięć Å‚yżek oliwy. Kiedy sos jest jednolity i gÅ‚adki, dodajemy trzy Å‚yżki Å›mietany, kilka kropli sosu Worcester oraz sól i pieprz do smaku. Na wymieszanej saÅ‚acie kÅ‚adziemy grzanki i pÅ‚atki Å›wieżego parmezanu.
Warta uwagi jest też wersja nieocenionej Delii Smith. Otóż sos robi ona w
malakserze, wbijajÄ…c doÅ„ jedno jajko, dodajÄ…c zÄ…bek czosnku, dwa fileciki anchois, sok z limetki, Å‚yżeczkÄ™ sproszkowanej gorczycy i póÅ‚ Å‚yżeczki sosu Worcester. Wszystko to miksuje na jednolitÄ… masÄ™, dodajÄ…c stopniowo póÅ‚ szklanki oliwy. Kiedy sos osiÄ…gnie gÄ™stość Å›mietanki, należy go doprawić solÄ… i pieprzem. SaÅ‚ata i grzanki jak zwykle (Delia dokÅ‚ada jeszcze garść rukoli), a caÅ‚ość posypuje siÄ™ nie tylko startym parmezanem, ale i drobno pokrojonymi kilkoma filecikami anchois. RobiÅ‚am tÄ™ saÅ‚atkÄ™ dość czÄ™sto, dopóki mi siÄ™ malakser nie popsuÅ‚.
Kompletnie nieortodoksyjnÄ… wersjÄ™ znalazÅ‚am w książce Gordona Ramsaya „Kitchen Heaven”. Jest to jakby skrzyżowanie saÅ‚atki Cezara z saÅ‚atkÄ… nicejskÄ…, gdzie wszystkie skÅ‚adniki leżą osobno na talerzu i miesza siÄ™ je dopiero w trakcie spożycia. Można powiedzieć – saÅ‚atka Cezara zdekonstruowana. Sos robimy w blenderze, wrzucajÄ…c do niego trzy caÅ‚e surowe jajka, dwa zÄ…bki czosnku, dwa i póÅ‚ deka tartego parmezanu, Å‚yżkÄ™ musztardy z Dijon, sok z jednej cytryny oraz pięć filecików anchois. Miksujemy na gÅ‚adkÄ… masÄ™, po czym stopniowo dolewamy póÅ‚ litra (!) oliwy i odrobinÄ™ gorÄ…cej wody. UkrÄ™cony sos doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem. GÅ‚ówki saÅ‚aty rzymskiej w wersji mini kroimy wzdÅ‚uż na ćwiartki i mieszamy z sosem. Kilka plasterków pancetty pieczemy w piecu na chrupko, po czym – przy pomocy pÄ™dzelka – smarujemy każdy kawaÅ‚ek odrobinÄ… syropu klonowego. Z bochenka ciabatty robimy duże grzanki – takie przez caÅ‚y bochenek. Teraz „budujemy” danie: najpierw na talerzu kÅ‚adziemy grzankÄ™, skropionÄ… oliwÄ…. Na niej – ćwiartki saÅ‚aty z sosem. Na niej – jajko w koszulce, które w miÄ™dzyczasie ugotowaliÅ›my, posoliliÅ›my i – pardon, popieprzyliÅ›my. DokoÅ‚a ozdobnie ukÅ‚adamy chrupkÄ… pancettÄ™ i Å›wieże filety z anchois. Dodajemy kilka pÅ‚atków parmezanu i skrapiamy jeszcze odrobinÄ… sosu.
 
Tak wiÄ™c do wyboru, do koloru, Czytelnicy – do dzieÅ‚a. A porcja saÅ‚atki z sosem w wersji light (patrz przepis: Bezgrzeszny sos do saÅ‚atki Caesar) ma tylko 132 kalorie!



Podziel siÄ™ linkiem: