W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupełnie Zwyczajna Babka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Zupełnie Zwyczajna Babka

Czasem przydaje się taki prosty, wakacyjny przepis na ucierane ciasto. Nie trzeba tej babki koniecznie piec w "babkowej" formie - możemy ciasto wylać na blachę i rozłożyć na wierzchu owoce. Reszta bez zmian.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło i tarta bułka do przygotowania formy
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżka soku cytrynowego
  • cukier puder do posypania

Zupełnie Zwyczajna Babka - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do babki lub keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Masło ucieramy mikserem z cukrem. Kiedy masa będzie względnie puszysta, dodajemy po jednym jajka - kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednie dobrze już wymiesza się z masłem.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką tortową i proszkiem. Dodajemy po trochu do masy, cały czas ubijając mikserem.
Po trochu dodajemy olej, a potem sok cytrynowy.
Kiedy masa będzie gładka, przelewamy ją do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 40 minut - babka powinna ładnie wyrosnąć i zarumienić się, zaś patyczek wbity w nią powinien wyjść suchy.
Babkę lekko studzimy, po czym wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Tak mi przyszło do głowy - chyba da się taką babkę upiec w prodiżu w warunkach działkowo-wakacyjnych? Sprawdzę w lipcu i dam znać.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Zupełnie Zwyczajna Babka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Zupełnie Zwyczajna Babka przepisy:

  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Orzechowe ciasteczka do herbaty
    Bardzo pyszna odmiana klasycznych szkockich kruchych ciastek "shortbread". W przepisie ozdabiamy ciasteczka roztopioną czarną czekoladą, ale można je po prostu oprószyć cukrem pudrem.
  • Babka ziemniaczana Babka ziemniaczana
    Wspaniałe danie z działu "comfort food". W różnych krajach podaje się babkę z różnymi dodatkami - w Polsce z kwaśną śmietaną, a w Estonii z żurawinami.
  • Pecan pie, czyli placek z orzechami pekanowymi
    Absolutnie konieczny deser w amerykańskie Święto Dziękczynienia. Bardzo słodki placek, pełen przyrumienionych, chrupkich orzechów... By oddać się już całkowitej rozpuście, podajemy z bitą śmietaną.
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: