Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupelnie-Zwyczajna-Babka

Zupełnie Zwyczajna Babka

Czasem przydaje się taki prosty, wakacyjny przepis na ucierane ciasto. Nie trzeba tej babki koniecznie piec w "babkowej" formie - możemy ciasto wylać na blachę i rozłożyć na wierzchu owoce. Reszta bez zmian.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło i tarta bułka do przygotowania formy
250 g miękkiego masła
2 szklanki cukru
6 jajek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju słonecznikowego
łyżka soku cytrynowego
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do babki lub keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Masło ucieramy mikserem z cukrem. Kiedy masa będzie względnie puszysta, dodajemy po jednym jajka - kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednie dobrze już wymiesza się z masłem.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką tortową i proszkiem. Dodajemy po trochu do masy, cały czas ubijając mikserem.
Po trochu dodajemy olej, a potem sok cytrynowy.
Kiedy masa będzie gładka, przelewamy ją do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 40 minut - babka powinna ładnie wyrosnąć i zarumienić się, zaś patyczek wbity w nią powinien wyjść suchy.
Babkę lekko studzimy, po czym wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Tak mi przyszło do głowy - chyba da się taką babkę upiec w prodiżu w warunkach działkowo-wakacyjnych? Sprawdzę w lipcu i dam znać.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024