W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zraziki zawijane z włoskim nadzieniem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Zraziki zawijane z włoskim nadzieniem

Przyznaję bez bicia, że nie widziałam nigdzie we Włoszech takich zawijanych zrazów... Jednak kombinacja włoskiej szynki, kaparów i orzeszków piniowych w nadzieniu, a pomidorów i świeżej bazylii w sosie, wydaje mi się inspirowana kuchnią Pięknej Italii.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 plastrów wieprzowego schabu
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek (lub rodzynków)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 100 g włoskiej surowej szynki (np. parmeńskiej)
  • 3 łyżki tartej bułki
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1/2 puszki pomidorów we własnym soku
  • mały pęczek bazylii

Zraziki zawijane z włoskim nadzieniem - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy resztki tłuszczu. Tłuczkiem do mięsa rozbijamy każdy plaster na płat o grubości powiedzmy 3 mm (jak na schabowe, jeśli komuś to pojęcie jest bliższe). Staramy się nie porobić w mięsie dziur - trochę pomaga przykrycie mięsa przed biciem kawałkiem folii plastikowej. Schab lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron.
Kapary osączamy z zalewy i siekamy razem z rodzynkami i orzeszkami.
Szynkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, możemy też krótko zmiksować w malakserze. Dodajemy szynkę do kaparów z rodzynkami i orzeszkami, wsypujemy tartą bułkę i mieszamy.
Na każdym plastrze mięsa rozkładamy 1/6 nadzienia i zawijamy tak, żeby całe nadzienie znalazło się wewnątrz zrazika. Spinamy każdy zrazik szpilką kuchenną lub wykałaczką, albo związujemy nitką.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wkładamy zrazy i osmażamy je ze wszystkich stron na rumiano, na sporym ogniu.
Wrzucamy ząbek czosnku, nieobrany, dolewamy wino i zagotowujemy.
Dodajemy pomidory i listki umytej bazylii. Rondel przykrywamy i dusimy zrazy na małym ogniu przez około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
Sprawdzamy sos pod kątem soli i pieprzu, doprawiamy, jeśli trzeba, po czym podajemy - a, przed podaniem wyjmujemy szpilki lub wykałaczki, ewentualnie zdejmujemy nitki!
Podajemy z ryżem lub piure lub kluseczkami - wszystko nieortodoksyjnie, jeśli chodzi o typową włoską kuchnią... A mówiłam, że to tylko inspiracja...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zraziki zawijane z włoskim nadzieniem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: