W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Złowrogie Jalapenos

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Złowrogie Jalapenos

Złowrogie Jalapenos

Przepis dla Andrzeja B. (w podzięce za komputerową pomoc). Tytuł przepisu może być niezrozumiały, zainteresowanych odsyłam zatem na Facebook i jednocześnie zapraszam do przyłączenia się do naszej Grupy piece of cake. A wracając do samych jalapenos - to bardzo dobra, inspirowana kuchnią Tex-Mex, pogryzka na każdą okazję, szczególnie dla wielbicieli dań niedużych, a pikantnych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dowolna ilość świeżych papryczek jalapenos (zielonych)
  • kawałek sera cheddar
  • kilka łyżek koziego twarożku
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka siekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki tartego sera (kawałek z tego cheddara)
  • 2 czubate łyżki zwykłej mąki
  • 2 płaskie łyżki gładkiej mączki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżki polenty (kaszy kukurydzianej)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • zimna woda z bąbelkami
  • olej z orzeszków ziemnych do smażenia

Złowrogie Jalapenos - Opis przyrządzania:

Papryczki myjemy i osuszamy. Każdą nacinamy ostrym nożem wzdłuż od ogonka do czubka, z jednej strony (nie przecinamy na wylot). Teraz ostrożnie, żeby nie zniszczyć papryczki, usuwamy pestki i białe bebechy ze środka (zdjęcia na stronie grupy piece of cake na FB).
Ser kroimy w słupki takiej wielkości, by swobodnie zmieściły się we wnętrzu wydrążonych papryczek.
Drugie nadzienie: kozi twarożek mieszamy z drobno usiekanym ząbkiem czosnku, siekaną kolendrą i tartym serem oraz solą i pieprzem do smaku.
Nadziewamy papryczki: połowę słupkami cheddara, połowę masą kozio-twarożkową.
Teraz robimy ciasto: mieszamy razem mąkę zwykłą i kukurydzianą, dodajemy polentę, proszek do pieczenia i trochę soli. Wbijamy jajko, mieszamy i dolewamy tyle wody gazowanej, żeby powstało niezbyt gęste ciasto - o konsystencji, powiedzmy, pitnego jogurtu. Taka ilość ciasta starczy nam na jakieś 12-15 papryczek.
Do woka wlewamy sporo oleju i stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie odpowiednio gorący - sprawdzamy to wlewając 1/2 łyżeczki ciasta; powinno od razu zaskwierczeć i wypłynąć na powierzchnię, powoli się rumieniąc - zmniejszamy trochę ogień. Jeśli zaś jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami frytownicy, przeprowadzamy całą operację za jej pomocą, rozgrzewając olej do 180 stopni.
Teraz - trzymając każdą papryczkę za ogonek - zanurzamy jalapenos w cieście tak, by całe były nim pokryte, a szczególnie miejsce przecięcia. Wkładamy po kilka papryczek do gorącego oleju i smażymy na rumiano, obracając je kilka razy, żeby smażyły się równomiernie. Powinno to trwać jakieś 5 minut, żeby nie tylko ciasto się usmażyło, ale sama papryczka.
Wyławiamy jalapenos z oleju przy pomocy łyżki cedzakowej i kładziemy na kilka warstw papieru kuchennego, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy na gorąco, ewentualnie z jakimś sosikiem do maczania - na zdjęciu jest jogurt wymieszany z siekaną świeżą kolendrą, solą i sporą ilością soku z limetek.
Jeśli papryczki były porządnie ostre (bo różnie to bywa), to potem zioniemy iście smoczo-wawelskim ogniem!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Złowrogie Jalapenos: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Złowrogie Jalapenos przepisy:

  • Quesadillas z kukurydzą
    Bardzo udane małe danie, doskonałe do pojadania przed telewizorem lub - jeśli zapakujemy w kilka warstw folii aluminiowej - na piknikowej trawce. Takie quesadillas, pod warunkiem, że nie nazbyt pikantne, są daniem bardzo cenionym przez moje Dzieci (zwłaszcza w towarzystwie dużych ilości guacamole).
  • Podstawowe piure (przecier) z jabłek Podstawowe piure (przecier) z jabłek
    Trudno nawet nazwać to przepisem - to raczej sposób, jak przygotować podstawę tak wielu jabłkowych dań.
  • Chleb kukurydziany z jalapeno
    Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...
  • Sos z kolendry do mięska z grilla
    Interesujących dodatków nigdy nie za wiele - miły sosik o meksykańskich korzeniach przyda się nam do polania grillowanej wołowiny lub kurczaka. Jeśli natomiast nie mamy w planach rozpalania grilla, sosem możemy polać filety z białej ryby przed zapieczeniem w piekarniku...
  • Prawdziwe belgijskie frytki Prawdziwe belgijskie frytki
    Właśnie tak się robi najlepsze frytki pod słońcem!


Podziel się linkiem:




Komentarze: