W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wspaniały letni deser

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Wspaniały letni deser

Coś wspaniałego! Świeże i piękne owoce jagodowe zamrażamy, a potem podajemy z ciepłym białym sosem czekoladowym...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g pięknych malin
  • 300 g dorodnych jeżyn
  • 300 g borówek amerykańskich
  • szklanka (1/4 litra) kremowej śmietanki
  • 100 g dobrej białej czekolady

Wspaniały letni deser - Opis przyrządzania:

Maliny, jeżyny i borówki przebieramy, jeśli koniecznie trzeba, to płuczemy i starannie osuszamy. Wsypujemy owoce na tackę tak, by leżały jedną warstwą, i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę - powinny stwardnieć i pokryć się białym nalotem szronu.
\ Śmietankę wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamana w kawałki czekoladę i podgrzewamy tak długo - mieszając - aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki, dobrze ciepły sos.
Owoce rozdzielamy na 6 (białych) talerzy, polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Wspaniały letni deser: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Wspaniały letni deser przepisy:

  • Kompot surowy z pomarańczy i jabłek
    Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.
  • Sos żurawinowo-pomarańczowy
    Jeden z wielu popularnych w Stanach żurawinowych sosów, które tak doskonale pasują do "dziękczynnego" indyka.
  • Różowa sałatka z krewetek
    Konkretnie różowo-zielona sałatka z tajskim sosem i limetkami. Lekka i pyszna.
  • Sorbet żurawinowy
    Sorbety to jedne z najprostszych deserów - niestety, dobrze jest mieć maszynę do robienia lodów, gdyż tylko stałe mieszanie owocowej masy da nam idealnie gładką konsystencję. Moje dzieci uwielbiają sorbety, więc mam taką maszynę (acz dopiero od niedawna), ale jeśli ktoś nie dysponuje tym sprzętem, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na sorbet cytrynowy.
  • Gruszki z sosem jeżynowym i lodami
    Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.


Podziel się linkiem:




Komentarze: