Coś wspaniałego! Świeże i piękne owoce jagodowe zamrażamy, a potem podajemy z ciepłym białym sosem czekoladowym...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g pięknych malin
300 g dorodnych jeżyn
300 g borówek amerykańskich
szklanka (1/4 litra) kremowej śmietanki
100 g dobrej białej czekolady
Wspaniały letni deser - Opis przyrządzania:
Maliny, jeżyny i borówki przebieramy, jeśli koniecznie trzeba, to płuczemy i starannie osuszamy. Wsypujemy owoce na tackę tak, by leżały jedną warstwą, i wstawiamy do zamrażalnika na godzinę - powinny stwardnieć i pokryć się białym nalotem szronu. \
Śmietankę wlewamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy połamana w kawałki czekoladę i podgrzewamy tak długo - mieszając - aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki, dobrze ciepły sos.
Owoce rozdzielamy na 6 (białych) talerzy, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Wspaniały letni deser: do zrobienia w ostatniej chwili
Kompot surowy z pomarańczy i jabłek Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.
Sos żurawinowo-pomarańczowy Jeden z wielu popularnych w Stanach żurawinowych sosów, które tak doskonale pasują do "dziękczynnego" indyka.
Gruszki z sosem jeżynowym i lodami Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.
Sorbet żurawinowy Sorbety to jedne z najprostszych deserów - niestety, dobrze jest mieć maszynę do robienia lodów, gdyż tylko stałe mieszanie owocowej masy da nam idealnie gładką konsystencję. Moje dzieci uwielbiają sorbety, więc mam taką maszynę (acz dopiero od niedawna), ale jeśli ktoś nie dysponuje tym sprzętem, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na sorbet cytrynowy.