Warzywna tarta z kozim serem i odrobiną szynki - wegetarianie mogą spokojnie ją pominąć, nie zmieni to przepisu w istotny sposób. Dobry lekki obiadek lub kolacja, zaś jeśli coś zostanie, można zabrać zamiast kanapki do pracy lub szkoły.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Wiejska tarta z warzywami - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Koper włoski obieramy z zewnętrznej twardej warstwy, odcinamy podstawę i zielone listki. Bulwę myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Seler naciowy obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Porowi odcinamy korzonki i zieloną część, zdejmujemy wierzchnią warstwę. Kroimy wzdłuż na pół, starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na sporej patelni. Wrzucamy koper włoski, seler i por. Osmażamy, mieszając, na sporym ogniu przez 5 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy, zmniejszamy ogień. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Kruche ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Formę do tarty (o średnicy około 30 cm) wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia. Przekłądamy ciasto do formy i dociskamy brzegi. Odcinamy (najlepiej nożyczkami) nadmiar ciasta, po czym nakłuwamy spód widelcem. Na cieście rozkładamy przestudzone warzywa. Szynkę kroimy w cienkie paseczki i posypujemy nimi warzywa. Serki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w małe kawałeczki i rozkładamy na warzywach. Jajka roztrzepujemy starannie ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na warzywa, a na środku kładziemy listki laurowe ułożone w bukiecik. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika na pół godziny - nadzienie powinno zastygnąć i ładnie się przyrumienić. Wyjmujemy tartę z piekarnika i podajemy na dobrze ciepło, z kieliszkiem wina o dowolnej barwie.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Wiejska tarta z warzywami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |