Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wiejska-tarta-z-warzywami
Wiejska tarta z warzywami
Warzywna tarta z kozim serem i odrobiną szynki - wegetarianie mogą spokojnie ją pominąć, nie zmieni to przepisu w istotny sposób. Dobry lekki obiadek lub kolacja, zaś jeśli coś zostanie, można zabrać zamiast kanapki do pracy lub szkoły.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego
2 gałązki selera naciowego
por
łyżka masła
porcja kruchego ciasta do słonych tart (patrz przepis)
mąka do rozwałkowania
50 g surowej szynki
2 kozie serki typu crottin
3 jajka
200 ml kremowej śmietanki
3 listki laurowe
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Koper włoski obieramy z zewnętrznej twardej warstwy, odcinamy podstawę i zielone listki. Bulwę myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Seler naciowy obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Porowi odcinamy korzonki i zieloną część, zdejmujemy wierzchnią warstwę. Kroimy wzdłuż na pół, starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na sporej patelni. Wrzucamy koper włoski, seler i por. Osmażamy, mieszając, na sporym ogniu przez 5 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy, zmniejszamy ogień. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Kruche ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Formę do tarty (o średnicy około 30 cm) wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia. Przekłądamy ciasto do formy i dociskamy brzegi. Odcinamy (najlepiej nożyczkami) nadmiar ciasta, po czym nakłuwamy spód widelcem. Na cieście rozkładamy przestudzone warzywa. Szynkę kroimy w cienkie paseczki i posypujemy nimi warzywa. Serki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w małe kawałeczki i rozkładamy na warzywach. Jajka roztrzepujemy starannie ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na warzywa, a na środku kładziemy listki laurowe ułożone w bukiecik. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika na pół godziny - nadzienie powinno zastygnąć i ładnie się przyrumienić. Wyjmujemy tartę z piekarnika i podajemy na dobrze ciepło, z kieliszkiem wina o dowolnej barwie.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024