Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Warzywne-bhajis-indyjskie-racuszki-z-migdalami

Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami

Pyszne indyjskie racuszki z warzyw z rozmaitymi przyprawami. Podajemy na gorąco, póki są chrupiące.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 25-30 racuszków

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g zielonej soczewicy
2 duże cebule
duża marchewka
duży ziemniak
150 g mąki z grochu włoskiego (gram)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonego turmeriku
25 g płatków migdałowych
1/2 pęczka świeżej kolendry
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Soczewicę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na 4 godziny.
Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z cebulą, wykładamy na sito i posypujemy czubatą łyżeczką soli. Odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy nadmiar wilgoci.
Ziemniak obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce.
Soczewicę odcedzamy, mieszamy z cebulą, marchewką i ziemniakiem. Dodajemy mąkę, proszek, kmin rzymski, kolendrę, turmerik, migdały i posiekaną świeżą kolendrę. Starannie mieszamy, najlepiej ręką.
Olej rozgrzewamy we frytownicy do 175 stopni. Z masy warzywnej formujemy nieduże porcje i wkładamy po kilka na raz do gorącego oleju. Smażymy, aż będą ciemnozłote, mniej więcej 5-7 minut.
Usmażone bhajis odsączamy z oleju na kilku warstwach papieru kuchennego i podajemy na gorąco, z chutneyami i raitą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024