Naprawdę moja ulubiona pasta: krzyżówka spaghetti con aglio, olio e peperoncino z makaronem z owocami morza. Coś wspaniałego!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z krewetkami (moje ukochane) - Opis przyrzÄ…dzania:
Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy główki i czarne "żyłki" z pleców. Płuczemy i osuszamy. Papryczki myjemy, pozbawiamy ogonków i drobno siekamy (jeśli nie chcemy, żeby sos był bardzo ostry, usuwamy pestki, ale ja siekam razem z nimi). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Posiekane papryczki i czosnek mieszamy, posypujemy łyżeczką grubej soli i siekamy jeszcze chwilę razem. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie stawiamy dużą patelnię na ogniu. Wlewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy pastę z chilli i czosnku. Smażymy przez 1/2 minuty, mieszając, po czym dodajemy krewetki. Smażymy 2-3 minuty, mieszając, aż krewetki zrobią się biało-różowe. Zmniejszamy ogień, dolewamy łyżkę oliwy i dodajemy rukolę. Wciskamy sok z cytryny i mieszamy. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Starannie mieszamy, żeby sos pokrył nitki makaronu. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z krewetkami (moje ukochane): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |