Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-krewetkami-moje-ukochane

Spaghetti z krewetkami (moje ukochane)

Naprawdę moja ulubiona pasta: krzyżówka spaghetti con aglio, olio e peperoncino z makaronem z owocami morza. Coś wspaniałego!

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
24 surowe krewetki (średniej wielkości)
2 czerwone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
garść listków rukoli
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy główki i czarne "żyłki" z pleców. Płuczemy i osuszamy. Papryczki myjemy, pozbawiamy ogonków i drobno siekamy (jeśli nie chcemy, żeby sos był bardzo ostry, usuwamy pestki, ale ja siekam razem z nimi). Czosnek obieramy i drobno siekamy. Posiekane papryczki i czosnek mieszamy, posypujemy łyżeczką grubej soli i siekamy jeszcze chwilę razem. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie stawiamy dużą patelnię na ogniu. Wlewamy 4 łyżki oliwy i dodajemy pastę z chilli i czosnku. Smażymy przez 1/2 minuty, mieszając, po czym dodajemy krewetki. Smażymy 2-3 minuty, mieszając, aż krewetki zrobią się biało-różowe. Zmniejszamy ogień, dolewamy łyżkę oliwy i dodajemy rukolę. Wciskamy sok z cytryny i mieszamy. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Starannie mieszamy, żeby sos pokrył nitki makaronu. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024