W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone maślane jabłuszka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Smażone maślane jabłuszka

Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 maÅ‚ych renet
  • 100 g cukru
  • 100 g masÅ‚a

Smażone maślane jabłuszka - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół. Posypujemy połową cukru i mieszamy tak, żeby cukier oblepił jabłka.
Na dużej i ciężkiej patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy resztę cukru i sporą szczyptę soli. Wkładamy jabłka i smażymy na sporym ogniu, aż jabłka zaczną się rumienić.
Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy jabłka jeszcze przez kwadrans.
Zdejmujemy delikatnie jabłka z patelni i trzymamy w cieple. Do sosu na patelni dodajemy resztę masła, pokrojonego w małe kawałeczki. Podgrzewamy, potrząsając patelnią, aż masło połączy się z karmelowym sosem.
Polewamy sosem jabłka i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Smażone maślane jabłuszka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: