Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-maslane-jabluszka

Smażone maślane jabłuszka

Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 małych renet
100 g cukru
100 g masła

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół. Posypujemy połową cukru i mieszamy tak, żeby cukier oblepił jabłka.
Na dużej i ciężkiej patelni roztapiamy połowę masła, dodajemy resztę cukru i sporą szczyptę soli. Wkładamy jabłka i smażymy na sporym ogniu, aż jabłka zaczną się rumienić.
Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy jabłka jeszcze przez kwadrans.
Zdejmujemy delikatnie jabłka z patelni i trzymamy w cieple. Do sosu na patelni dodajemy resztę masła, pokrojonego w małe kawałeczki. Podgrzewamy, potrząsając patelnią, aż masło połączy się z karmelowym sosem.
Polewamy sosem jabłka i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024