Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slone-ciasteczka-sezamowe
Słone ciasteczka sezamowe
Bardzo eleganckie, delikatne (zarówno w smaku, jak i w strukturze) ciasteczka - do ozdoby wytwornie aranżowanych dań, do zupy lub do pogryzania przy drinkach.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji:
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
100 g mąki
4 białka
100 g bardzo miękkiego masła (plus trochę do smarowania blachy)
proszek curry
50 g ziaren sezamu
Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy białka i masło, starannie mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru i szczyptę curry. Mieszamy i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sporą blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. W cieście zanurzamy pędzelek kuchenny i smarujemy na przygotowanej blasze dowolne kształty - np. kółka (wówczas najwygodniej jest położyć na blasze obręcz i smarować wewnątrz) lub paski, pamiętając jednak, że ciastka po upieczeniu są bardzo delikatne i może być trudno zdejmować je z blachy. Ciasteczka posypujemy sezamem i pieprzem prosto z młynka. Wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty, aż ciasteczka zaczną się lekko rumienić. Zdejmujemy ciastka z blachy kuchenną szpatułką i studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024