Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kurczaka-z-kuskusem
Sałatka z kurczaka z kuskusem
Solidna, obiadowa lub kolacyjna sałatka. Możemy również podać ją gościom na przyjęciu stojącym, gdyż nie wymaga użycia noża, a jest dostatecznie oryginalna, by stanowić temat konwersacji ;-)
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
kurczak z rożna (gotowy)
1/4 kg (250 g) kuskusu
oliwa z oliwek
100 g obranych migdałów
2 małe czerwone cebule
pęczek natki pietruszki
4 łyżki kaparów
cytrynowy dressing z kolendrą
Opis przyrządzania:
Z kurczaka zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki. Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Starannie mieszamy i zalewamy wrzątkiem - powinien sięgać odrobinę ponad poziom kuskusu. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Migdały wsypujemy na patelnię, dolewamy łyżkę-dwie oliwy i podpiekamy na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Cebule obieramy, kroimy na pół i każdą połówkę w cieniutkie plasterki. Lekko solimy i ugniatamy chwilę ręką. Natkę myjemy, osuszamy i obrywamy listki. W dużej misce mieszamy kurczaka, kuskus, migdały, cebulę, natkę i osączone z zalewy kapary. Dodajemy cytrynowy dressing i starannie wszystko mieszamy. Ewentualnie solimy do smaku. Do czasu podania przechowujemy w chłodnym miejscu.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024