To jest po prostu najlepszy możliwy śledź w śmietanie - ja go mogę jadać na zakąskę (na razowym chlebie), główne danie (z pieczonymi kartofelkami) i deser. A potem wyjadam resztki z lodówki...
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałatka śledziowa w śmietanie (najlepsza na świecie) - Opis przyrządzania:
Śledzie wyjmujemy z opakowania i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Osuszamy na ściereczce (papier kuchenny trochę się przykleja...). Kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Cebulę obieramy z łusek i drobniutko siekamy. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w dość drobną kostkę. Kiszone ogórki obieramy ze skórki i kroimy w taką samą kostkę, jak jabłka. Do miski wkładamy śmietanę, odlawszy uprzednio serwatkę, która zebrała się na powierzchni. Dodajemy sporą szczyptę cukru i bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu. Starannie mieszamy. Do śmietany wrzucamy śledzie, cebulę, jabłko i ogórki. Wszystko dokładnie mieszamy i sprawdzamy - a może trzeba dosolić? A może jeszcze trochę kiszonych ogórków (tak!)? Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Sałatka śledziowa w śmietanie (najlepsza na świecie): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |