W zimie chętniej jadamy nie tylko cięższe potrawy, ale i mocniej przyprawione. Sałatka z cykorii z musztardowym sosem jest takim doskonałym zimowym daniem, zwłaszcza, że sezon na cykorię jest właśnie o tej porze roku.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałata z cykorii - Opis przyrządzania:
Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wkładamy plastry boczku i smażymy z obu stron na mocno rumiano. Boczek przekładamy na papier kuchenny i zostawiamy do wystygnięcia. Zimne plastry łamiemy na kawałki. Cykorie obieramy z wierzchnich liści, odcinamy podstawy. Dzielimy kolby na pojedyncze listki, które płuczemy w bardzo zimnej wodzie. Starannie osuszamy. Listki cykorii rozkładamy na 4 talerzach, mieszając białe i czerwone. Polewamy musztardowym sosem vinaigrette. Posypujemy sałatę boczkiem i grzankami z ciabatty.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Sałata z cykorii: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |