Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rum-z-korzeniami

Rum z korzeniami

Naprawdę doskonały dodatek do deserów, ale przede wszystkim do rozgrzewającej herbaty z rumem - niezbędnej wszak przy nadchodzącej wielkimi krokami zimie!

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 300 ml

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml dobrego brązowego rumu
2 strąki wanilii
4 gwiazdki anyżku gwiazdkowego
4 goździki
4 jagody ziela angielskiego
1/2 gałki muszkatołowej w jednym kawałku
2 laski cynamonu

Opis przyrządzania:
Wlewamy rum do odpowiednio dużego słoika.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki i wrzucamy do rumu.
Anyżek, goździki, ziele, gałkę i cynamon roztłukujemy w moździerzu - ale nie na drobno, tylko żeby rozgnieść i uwolnić olejki eteryczne.
Korzenie dodajemy do rumu, słoik zakręcamy i kilka razy wstrząsamy.
Odstawiamy rum na tydzień, codziennie raz wstrząsamy słoikiem.
Po tygodniu cedzimy rum przez czystą ściereczkę i zlewamy do słoika lub butelki.
Dolewamy do deserów, słodkich sosów, herbaty, czekolady na gorąco, kawy...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024