Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Roesti z grzybami - Opis przyrzÄ…dzania:
Kartofle szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy łyżeczkę soli. Stawiamy na ogniu i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, odparowujemy chwilę i obieramy ze skórki (kiedy nieco przestygną). Studzimy zupełnie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Boczek kroimy w drobnÄ… kostkÄ™.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, cebulę i pieczarki i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie szklista i cały płyn wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki (pod przykryciem).
Następnego dnia ścieramy ziemniaki na grubej tarce. Mieszamy z pieczarkami i tartym parmezanem, jeszcze raz doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1/4 masła. Stawiamy na patelni metalowe obręcze o średnicy mniej więcej 6 cm i w środku upychamy masę ziemniaczaną - jeśli nie mamy obręczy, formujemy placuszki w rękach i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu.
Smażymy roesti po kilka minut z każdej strony - kiedy będą pod spodem ładnie przyrumienione, zdejmujemy obręcze i delikatnie placki przewracamy.
Smażenie kontynuujemy, aż zużyjemy całą ziemniaczaną masę, dodając olej i masło w miarę zużywania. Usmażone placki trzymamy w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły.
Podajemy na gorąco, jako samodzielne danie z jakimś dobrym sosem, najlepiej na bazie śmietany - luksusowy byłby Sos ze smardzów, ale zwykły koperkowy lub Sos chrzanowy alzacki (ciepły) też będzie dobry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Roesti z grzybami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |