W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Roesti z grzybami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Roesti z grzybami

Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 3 plasterki wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 200 g małych pieczarek
  • olej słonecznikowy
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 100 g masła

Roesti z grzybami - Opis przyrządzania:

Kartofle szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy łyżeczkę soli. Stawiamy na ogniu i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, odparowujemy chwilę i obieramy ze skórki (kiedy nieco przestygną). Studzimy zupełnie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, cebulę i pieczarki i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie szklista i cały płyn wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki (pod przykryciem).
Następnego dnia ścieramy ziemniaki na grubej tarce. Mieszamy z pieczarkami i tartym parmezanem, jeszcze raz doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1/4 masła. Stawiamy na patelni metalowe obręcze o średnicy mniej więcej 6 cm i w środku upychamy masę ziemniaczaną - jeśli nie mamy obręczy, formujemy placuszki w rękach i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu.
Smażymy roesti po kilka minut z każdej strony - kiedy będą pod spodem ładnie przyrumienione, zdejmujemy obręcze i delikatnie placki przewracamy.
Smażenie kontynuujemy, aż zużyjemy całą ziemniaczaną masę, dodając olej i masło w miarę zużywania. Usmażone placki trzymamy w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły.
Podajemy na gorąco, jako samodzielne danie z jakimś dobrym sosem, najlepiej na bazie śmietany - luksusowy byłby Sos ze smardzów, ale zwykły koperkowy lub Sos chrzanowy alzacki (ciepły) też będzie dobry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Roesti z grzybami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Roesti z grzybami przepisy:

  • Roesti z jabłkami i gorgonzolą
    Niemcy wiedzą o ziemniakach naprawdę dużo, warto więc im zaufać. Roesti to placek z gotowanych ziemniaków, podawany z rozmaitymi dodatkami.
  • Pieczarki (podobno) po szwajcarsku
    Wygodne danie imprezowe - wszystko możemy przygotować wcześniej, przełożyć do formy do zapiekania i przetransportować na miejsce rozrywki. Potem trzeba pieczarki wstawić do piekarnika na 20 minut do pół godziny i voila! (niezłe do piwa, wina lub pod wódeczkę).
  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
  • Tort kawiorowy
    Bardzo eleganckie danie bufetowe. Na każdą dużą okazję.
  • Kiełbaski z fasoli i pieczarek
    Smażone wegetariańskie kiełbaski podajemy tak samo, jak mięsne - z musztardą lub keczupem i ziemniaczkami, na przykład w formie piure. Albo z frytkami...


Podziel się linkiem:




Komentarze: