Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Roesti-z-grzybami

Roesti z grzybami

Bardzo smaczny, niemal bezmięsny obiad. W sezonie grzybowym możemy oczywiście użyć grzybów leśnych, ale jeśli ktoś nie ufa "dziczyźnie", niech się trzyma bezpiecznych pieczarek... Podajemy z musem jabłkowym lub śmietanowym sosem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
3 plasterki wędzonego boczku
2 cebule
200 g małych pieczarek
olej słonecznikowy
50 g świeżo startego parmezanu
100 g masła

Opis przyrządzania:
Kartofle szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i dodajemy łyżeczkę soli. Stawiamy na ogniu i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, odparowujemy chwilę i obieramy ze skórki (kiedy nieco przestygną). Studzimy zupełnie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, cebulę i pieczarki i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie szklista i cały płyn wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki (pod przykryciem).
Następnego dnia ścieramy ziemniaki na grubej tarce. Mieszamy z pieczarkami i tartym parmezanem, jeszcze raz doprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1/4 masła. Stawiamy na patelni metalowe obręcze o średnicy mniej więcej 6 cm i w środku upychamy masę ziemniaczaną - jeśli nie mamy obręczy, formujemy placuszki w rękach i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu.
Smażymy roesti po kilka minut z każdej strony - kiedy będą pod spodem ładnie przyrumienione, zdejmujemy obręcze i delikatnie placki przewracamy.
Smażenie kontynuujemy, aż zużyjemy całą ziemniaczaną masę, dodając olej i masło w miarę zużywania. Usmażone placki trzymamy w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygły.
Podajemy na gorąco, jako samodzielne danie z jakimś dobrym sosem, najlepiej na bazie śmietany - luksusowy byłby Sos ze smardzów, ale zwykły koperkowy lub Sos chrzanowy alzacki (ciepły) też będzie dobry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024