Najprostsze curry, jakie znam - oczywiście z dodatkiem gotowej pasty, według upodobania łagodnej, średnio ostrej lub piekielnej. Podajemy z ryżem i ogórkową raitą (Raita ogórkowa), odrobina chutneyu z mango też pewnie nie zaszkodzi.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Prościutkie curry z jagnięciną - Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na minutę do wrzącej wody, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę.
CebulÄ™ i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy, mieszając, przez chwilę, dodajemy mięso i smażymy, aż zbieleje - drewnianą łyżką rozgniatamy co większe grudki.
Dodajemy pomidory, pastę curry i mleko kokosowe, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso pół godziny do 45 minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Prościutkie curry z jagnięciną: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |