W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory zapiekane z mozzarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pomidory zapiekane z mozzarellą

Zabawne danie kolacyjne - plastry pomidorów przekładamy mozzarellą i cebulką, składamy w pierwotny kształt i zapiekamy. Świetne ze świeżą bagietką.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 kulki dobrej mozzarelli
  • 4 okrągłe pomidory
  • mały pęczek bazylii
  • ocet balsamico

Pomidory zapiekane z mozzarellą - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Niezbyt duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mozzarellę starannie osączamy z serwatki i kroimy w zgrabne plasterki.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy każdy poziomo na 4 plastry.
Bazylię myjemy i osuszamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cienkie paski.
Na dolnym plastrze każdego pomidora kładziemy plasterek cebuli, potem plasterek mozzarelli, solimy i (pardon) pieprzymy, potem kilka pasków bazylii. Kładziemy następny plaster pomidora, cebulkę, ser i tak dalej, aż powstaną cztery pomidory przekładane cebulą i mozzarellą.
Ustawiamy przekładane pomidory w przygotowanej formie i skrapiamy każdy odrobiną oliwy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut - ser powinien zacząć się topić.
Ukręcamy razem łyżkę oliwy i łyżkę octu balsamico ze szczyptą soli i pieprzu.
Upieczone pomidory skrapiamy sosem, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory zapiekane z mozzarellą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pomidory zapiekane z mozzarellą przepisy:

  • Figi zapiekane z mozzarellą
    Może akurat gdzieś jest sezon na figi, jedne z moich ulubionych owoców? Jeśli ktoś już nie może patrzeć na takie zrywane prosto z drzewa, to ta przystawka jest właśnie dla niego!
  • Grzaneczki z mozzarellą i różowym pieprzem
    Trochę wstyd wpisywać tak prosty przepis, ale w zamęcie przedsylwestrowym każdy pomysł na szybkie nakarmienie sporej gromady gości może się przecież przydać.
  • Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami
    Optymistycznie zielone placuszki z dodatkiem plastrów dojrzałych pomidorów i kremem z sera feta. Danie podnoszące na duchu i pozwalające zużyć kolejne cukinie, które przez noc wyrosły nam na warzywnej grządce...
  • Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie)
    Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.
  • Sałatka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?


Podziel się linkiem:




Komentarze: