W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidory zapiekane z mozzarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pomidory zapiekane z mozzarellą

Zabawne danie kolacyjne - plastry pomidorów przekładamy mozzarellą i cebulką, składamy w pierwotny kształt i zapiekamy. Świetne ze świeżą bagietką.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 kulki dobrej mozzarelli
  • 4 okrągłe pomidory
  • mały pęczek bazylii
  • ocet balsamico

Pomidory zapiekane z mozzarellą - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Niezbyt duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mozzarellę starannie osączamy z serwatki i kroimy w zgrabne plasterki.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy każdy poziomo na 4 plastry.
Bazylię myjemy i osuszamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cienkie paski.
Na dolnym plastrze każdego pomidora kładziemy plasterek cebuli, potem plasterek mozzarelli, solimy i (pardon) pieprzymy, potem kilka pasków bazylii. Kładziemy następny plaster pomidora, cebulkę, ser i tak dalej, aż powstaną cztery pomidory przekładane cebulą i mozzarellą.
Ustawiamy przekładane pomidory w przygotowanej formie i skrapiamy każdy odrobiną oliwy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut - ser powinien zacząć się topić.
Ukręcamy razem łyżkę oliwy i łyżkę octu balsamico ze szczyptą soli i pieprzu.
Upieczone pomidory skrapiamy sosem, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidory zapiekane z mozzarellą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: