W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie

Bardzo ładnie wyglądająca - bo wyznaję, iż jeszcze nie próbowałam - wieprzowinka o zdecydowanie egzotycznym aromacie. Sos, którym smarujemy mięso podczas pieczenia, powinien się tu i ówdzie lekko przypalić, to tylko doda aromatu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 350 g polędwiczki wieprzowej w kawałku równej grubości
  • 2 pomidory
  • czerwona świeża papryczka chilli
  • ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 2-3 cm
  • gwiazdka anyżku gwiazdkowego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki ciemnobrązowego cukru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego

Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i czyścimy z błon i resztek tłuszczu.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo siekamy i wkładamy do malaksera.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pestek, myjemy, kroimy w kawałki i dodajemy do pomidorów.
Czosnek i imbir obieramy, siekamy i wkładamy do malaksera.
Dodajemy anyżek, cynamon, cukier i sos sojowy i miksujemy wszystko na możliwie jednolitą masę.
Przekładamy masę do rondelka i gotujemy na sporym ogniu, mieszając, przez jakieś 5 minut, aż powstanie gęsta pasta. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wkładamy mięso do szklanego naczynia, nakładamy nań pastę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso wyjmujemy z marynaty i kładziemy na metalowej kratce ustawionej nad brytfanką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia raz smarując pozostałą marynatą. Mięso jest upieczone, kiedy po nakłuciu nożem wypływa zeń klarowny, przezroczysty sok. Marynata na wierzchu powinna się skarmelizować, a nawet gdzieniegdzie lekko przypalić (doda to dymnego posmaku).
Wyjmujemy mięso z pieca, przykrywamy kawałkiem aluminiowej folii i odstawiamy na 5 minut.
Kroimy mięso w grube plastry i podajemy z ryżem basmati albo chińskim makaronem i jakąś zieloną jarzyną.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie przepisy:

  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.
  • Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami
    Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.
  • Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi) Teriyaki z polędwiczki ze świeżą soją i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!
  • Polędwiczki wieprzowe z kolendrą
    Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.


Podziel się linkiem:




Komentarze: