Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-wieprzowe-w-ciemnej-marynacie

Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie

Bardzo ładnie wyglądająca - bo wyznaję, iż jeszcze nie próbowałam - wieprzowinka o zdecydowanie egzotycznym aromacie. Sos, którym smarujemy mięso podczas pieczenia, powinien się tu i ówdzie lekko przypalić, to tylko doda aromatu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
350 g polędwiczki wieprzowej w kawałku równej grubości
2 pomidory
czerwona świeża papryczka chilli
ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 2-3 cm
gwiazdka anyżku gwiazdkowego
łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki ciemnobrązowego cukru
3 łyżki ciemnego sosu sojowego

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i czyścimy z błon i resztek tłuszczu.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo siekamy i wkładamy do malaksera.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pestek, myjemy, kroimy w kawałki i dodajemy do pomidorów.
Czosnek i imbir obieramy, siekamy i wkładamy do malaksera.
Dodajemy anyżek, cynamon, cukier i sos sojowy i miksujemy wszystko na możliwie jednolitą masę.
Przekładamy masę do rondelka i gotujemy na sporym ogniu, mieszając, przez jakieś 5 minut, aż powstanie gęsta pasta. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wkładamy mięso do szklanego naczynia, nakładamy nań pastę, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso wyjmujemy z marynaty i kładziemy na metalowej kratce ustawionej nad brytfanką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia raz smarując pozostałą marynatą. Mięso jest upieczone, kiedy po nakłuciu nożem wypływa zeń klarowny, przezroczysty sok. Marynata na wierzchu powinna się skarmelizować, a nawet gdzieniegdzie lekko przypalić (doda to dymnego posmaku).
Wyjmujemy mięso z pieca, przykrywamy kawałkiem aluminiowej folii i odstawiamy na 5 minut.
Kroimy mięso w grube plastry i podajemy z ryżem basmati albo chińskim makaronem i jakąś zieloną jarzyną.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024