W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placuszki z białej ryby

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Placuszki z białej ryby

Popularne danie brytyjskiej i amerykańskiej kuchni, notabene bardzo smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu. Jak wiele dań tego typu powstało w celu utylizacji resztek - konkretnie ziemniaków i gotowanej (pieczonej) ryby.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) ziemniaków na piure
  • mała cebula
  • 500 g (1/2 kg) filetów z białej ryby bez skóry
  • 1 1/2 szklanki wywaru rybnego lub warzywnego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • garść mąki
  • jajko
  • 2 garści tartej bułki
  • olej słonecznikowy do smażenia

Placuszki z białej ryby - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w mniejsze kawąłki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i solimy. Gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, po czym odcedzamy i rozgniatamy na gładkie piure. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do rondelka, na wierzch kładziemy opłukane filety z ryby i wlewamy wywar. Stawiamy rondelek na ogniu, zagotowujemy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 8-10 minut, aż rybka będzie ugotowana. Rybę wyjmujemy i studzimy, po czym dzielimy widelcem na kawałki, nie za drobne. Płyn z rondelka przelewamy przez sitko, odcedzając cebulkę. Mieszamy cebulkę z piure i koperkiem, dodajemy kawałki ryby i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ręce oprószamy mąką i formujemy masę kartoflano- rybną w 8 kształtnych placuszków. Na jeden talerz wsypujemy mąkę. Na drugi wbijamy jajko i rozbełtujemy je widelcem. Na trzeci talerz wsypujemy tartą bułkę. Placuszki obtaczamy napierw w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce. Gotowe placuszki układamy pojedynczą warstwą na talerzu i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki - to ważne, bo niedostatecznie schłodzone placuszki rozlecą się przy smażeniu. Na patelnię wlewamy olej na głębokość 1 cm. Stawiamy na ogniu, a kiedy olej będzie gorący, wkładamy placuszki. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż będą miały ładny złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ćwiartkami cytryny i sosem tatarskim.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Placuszki z białej ryby: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Placuszki z białej ryby przepisy:

  • Oładki z ziemniaków
    Z wiejskiej kuchni.
  • Dyniowe krokieciki
    Złote krokieciki, znakomite jako pogryzka do drinków albo dodatek do białej ryby lub - znacznie ciekawiej - do dziczyzny.
  • Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu
    Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).
  • Placuszki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
    Bardzo smaczne placuszki z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem natki i suszonych pomidorów. Dobre jako samodzielne danie, mogą także wystąpić w roli dodatku do mięsa lub ryby.
  • Ziemniaczane placuszki z serem
    Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.




Podziel się linkiem:


Komentarze: