Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pikle-z-kalafiora

Pikle z kalafiora

Coś ostatnio w moich ekologicznych warzywkach za często pojawiają się kalafiory... Te pikle są znakomitym wyjściem z sytuacji kalafiorowego nadmiaru - łatwo się je robi, dobrze się przechowują i są bardzo smaczne (a w każdym razie ja je lubię). Możemy różyczki kalafiora ponabijać na wykałaczki i przyszpilić do kostek żółtego sera, możemy po prostu podać je w miseczce jako dodatek do zimnych mięs.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: duży słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kalafior
4 marchewki
2 łyżki ostrej musztardy
1 l (4 szklanki) białego octu winnego (może być estragonowy...)
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego estragonu
4 łyżki cukru
4 listki laurowe
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka ziaren gorczycy
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy na sicie i osączamy z wody.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki.
Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy warzywa i gotujemy 3 minuty od momentu ponownego zagotowania.
Po 3 minutach warzywa odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby szybko wystygły. Starannie osączamy z wody i wkładamy do wysterylizowanego słoja lub kilku mniejszych słoików.
Do rondla wkładamy musztardę i dolewamy ocet. Mieszamy.
Dodajemy obrany czosnek, estragon, cukier, listki laurowe, kolendrę, gorczycę, pieprz i łyżeczkę soli. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby się cukier rozpuścił.
Wrzącym octem zalewamy warzywa w słoikach i natychmiast zamykamy.
Odstawiamy słoiki na tydzień, żeby smaki się przegryzły.
Otwarte słoiki trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024