W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus jogurtowy z bananami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mus jogurtowy z bananami

Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 listki żelatyny
  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 300 ml zimnej kremowej śmietanki
  • 2 dobrze dojrzałe banany
  • 2 średnio dojrzałe banany
  • łyżka masła
  • syrop klonowy

Mus jogurtowy z bananami - Opis przyrządzania:

Żelatynę tniemy nożyczkami na kawałki i zalewamy zimną wodą.
Do garnuszka wkładamy kilka łyżek jogurtu i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy cukier oraz namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy do reszty jogurtu. Mieszamy.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z jogurtem. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Dojrzałe banany obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mniej więcej 1/3 jogurtowego kremu i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Średnio dojrzałe banany obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wkładamy plasterki bananów i smażymy na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Osączamy z masła na kilku warstwach papieru kuchennego.
Do ładnych szklaneczek nakładamy krem bananowy i zwykły, przekładając plasterkami usmażonych bananów. Polewamy z wierzchu syropem klonowym - powinien ładnie przeciekać między warstwami kremu - i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mus jogurtowy z bananami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mus jogurtowy z bananami przepisy:

  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.
  • Flan bananowy Flan bananowy
    Błyskawiczny, prościutki krem, który robimy, gdy banany, które mamy w domu, dojrzewają zbyt szybko. Wszystkie składniki kremu miksujemy po prostu ze sobą i pieczemy w kąpieli wodnej. Voila!
  • Dżem z sałatki owocowej
    Przepis ten powstał z powodu mojej niechęci do wyrzucania dobrego jedzenia - otóż często mi się przydarza, że robię sałatkę owocową, a dzieci (choć wcześniej chciały), jakoś jej nie zjadają. Następnego dnia zaś sałatka nie jest już taka dobra...
  • Proste ciasto bananowe Proste ciasto bananowe
    Bardzo łatwe ciasto, w którym możemy zużyć nazbyt dojrzałe banany. Ciasto zawinięte w folię aluminiową możemy przechowywać przez kilka dni.




Podziel się linkiem:


Komentarze: