Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-jogurtowy-z-bananami

Mus jogurtowy z bananami

Zrobiłam ten deser dziś na lunch dla Pań z Klubu, tylko że przekładałam bananami w karmelowej marynacie, a nie smażonymi. Do tego dałam puchaty karmel, chipsy bananowe i bananową tarte tatin...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 listki żelatyny
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 g cukru
300 ml zimnej kremowej śmietanki
2 dobrze dojrzałe banany
2 średnio dojrzałe banany
łyżka masła
syrop klonowy

Opis przyrządzania:
Żelatynę tniemy nożyczkami na kawałki i zalewamy zimną wodą.
Do garnuszka wkładamy kilka łyżek jogurtu i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy cukier oraz namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści, po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy do reszty jogurtu. Mieszamy.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z jogurtem. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Dojrzałe banany obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mniej więcej 1/3 jogurtowego kremu i delikatnie, acz stanowczo, mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Średnio dojrzałe banany obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wkładamy plasterki bananów i smażymy na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Osączamy z masła na kilku warstwach papieru kuchennego.
Do ładnych szklaneczek nakładamy krem bananowy i zwykły, przekładając plasterkami usmażonych bananów. Polewamy z wierzchu syropem klonowym - powinien ładnie przeciekać między warstwami kremu - i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024