W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marokańska zupa miętowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Marokańska zupa miętowa

Nie robiłam jeszcze tej zupy, wyznaję szczerze. Jest jednak na samej górze listy dań do ugotowania w najbliższej przyszłości - czosnek, świeża mięta i makaron brzmią dla mnie zawsze bardzo kusząco... Myślę, że to będzie świetna zupa wakacyjna.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 dużych ząbków czosnku
  • duży pęczek świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • 4 czubate łyżki bardzo drobnego makaronu
  • 3 łyżki mąki

Marokańska zupa miętowa - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy, kroimy na pół i usuwamy biegnący przez środek kiełek.
Miętę myjemy i obieramy z listków. Siekamy tyle listków, żeby otrzymać 8 solidnych łyżek, reszta zaś będzie do ozdoby.
W średnim garnku rozgrzewamy 8 łyżek oliwy. Wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 2 minuty.
Do garnka dodajemy siekaną miętę i wlewamy litr wrzątku. Dodajemy sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut, po czym miksujemy (w blenderze lub ręcznym mikserem), uważając, żeby się nie poparzyć.
Doprowadzamy zupę znów do wrzenia i wsypujemy makaron.
Mieszamy mąkę z niedużą ilością zimnej wody na gładką pastę. Dodajemy ją do zupy, mieszając, i gotujemy tak długo, ile trzeba, żeby makaron był ugotowany.
Podajemy na gorąco, ozdobioną całymi listkami mięty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marokańska zupa miętowa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Marokańska zupa miętowa przepisy:

  • Zupa kokosowa z krewetkami
    Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.
  • Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą
    Smaczna, prosta i bardzo zdrowa. Mięta dodaje niespodziewanej świeżości.
  • Zupa szpinakowa z czosnkiem
    Sympatycznie zielona, wiosenna zupka, z dużą ilością czosnku - przyda się, by wzmocnić organizm w czasie pogodowych zawirowań.
  • Czeska zupa ziemniaczana Czeska zupa ziemniaczana
    Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
  • Szwajcarska zupa z kminkiem
    Prosta zupa z małej ilości składników, które zazwyczaj miewamy w domu. Kminek nadaje jedynie aromat, gdyż zupę przecedzamy i nic nam w zębach nie zgrzyta.


Podziel się linkiem:




Komentarze: