Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marokanska-zupa-mietowa

Marokańska zupa miętowa

Nie robiłam jeszcze tej zupy, wyznaję szczerze. Jest jednak na samej górze listy dań do ugotowania w najbliższej przyszłości - czosnek, świeża mięta i makaron brzmią dla mnie zawsze bardzo kusząco... Myślę, że to będzie świetna zupa wakacyjna.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 dużych ząbków czosnku
duży pęczek świeżej mięty
oliwa z oliwek
4 czubate łyżki bardzo drobnego makaronu
3 łyżki mąki

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy, kroimy na pół i usuwamy biegnący przez środek kiełek.
Miętę myjemy i obieramy z listków. Siekamy tyle listków, żeby otrzymać 8 solidnych łyżek, reszta zaś będzie do ozdoby.
W średnim garnku rozgrzewamy 8 łyżek oliwy. Wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu, mieszając, przez 2 minuty.
Do garnka dodajemy siekaną miętę i wlewamy litr wrzątku. Dodajemy sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut, po czym miksujemy (w blenderze lub ręcznym mikserem), uważając, żeby się nie poparzyć.
Doprowadzamy zupę znów do wrzenia i wsypujemy makaron.
Mieszamy mąkę z niedużą ilością zimnej wody na gładką pastę. Dodajemy ją do zupy, mieszając, i gotujemy tak długo, ile trzeba, żeby makaron był ugotowany.
Podajemy na gorąco, ozdobioną całymi listkami mięty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024