Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Makaron-zapiekany-z-szynka-i-serem-danie-sentymentalne

Makaron zapiekany z szynką i serem (danie sentymentalne)

Dlaczego "przepis sentymentalny"? A bo to danie mojego dzieciństwa, choć przyznaję, że ten dzisiejszy przepis jest jego bogatszą wersją... Gdzie by tam ktoś w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku dawał szynkę do zapiekanki! Była to raczej mortadela (polska) albo resztki baleronu po jakichś świętach... Taki makaron był ulubionym daniem obiadowym wielu mamuś, bo nie tylko pozwalał upchnąć resztki mało atrakcyjnych wędlin i serów, ale i można było go zrobić wcześniej, wstawiając tylko w ostatniej chwili do piekarnika. A ta zaleta jest i dzisiaj aktualna.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Europa i USA

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g makaronu w krótkich formach (pennette albo macaroni; coś w tym stylu)
40 g masła
40 g zwykłej mąki
2 szklanki (czyli 1/2 litra) mleka
niepełna szklanka (200 ml) kremowej śmietanki
200 g żółtego sera (cheddar albo ementaler albo co jest)
200 g szynki w kawałku
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy bardzo al dente - o 2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku.
W czasie, gdy makaron się gotuje, robimy beszamel: w rondlu na małym ogniu roztapiamy masło. Kiedy się roztopi, dosypujemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez 2 minuty - ani mąka, ani masło nie powinny się zarumienić! Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Zwiększamy lekko ogień i gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Teraz dolewamy śmietankę i podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając.
Ścieramy ser na grubej tarce i połowę wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, żeby ser się rozpuścił i doprawiamy sos solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Szynkę kroimy w kostkę.
Mieszamy razem makaron, szynkę i sos serowy, po czym przekładamy wszystko do sporego naczynia żaroodpornego.
Posypujemy z wierzchu resztą sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-40 minut - niektórzy wolą zapiekankę jedynie lekko zarumienioną, inni (ja na przykład) wolą, żeby wierzch i boki były solidnie rumiane.
Makaron podajemy na stół w tym samym naczyniu, w którym się zapiekał, tylko uwaga! - zaraz po wyjęciu z pieca jest wściekle gorący, dobrze byłoby więc odczekać z kwadrans z jedzeniem.
Do tego podajemy wielką michę mieszanej sałaty z dość ostrym winegretem (żeby się przebił przez całą tę sero-kremowość sosu) i butelkę czerwonego wina.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024