Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kurczak w mleku kokosowym z tajskÄ… bazyliÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Kurczaka pozbawiamy resztek chrząstek i tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (taką na jeden kęs).
Czosnek i cebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Kardamon rozgniatamy i wyjmujemy nasionka.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący wrzucamy (porcjami) kurczaka i smażymy, mieszając, aż się zarumieni. Wyjmujemy mięso z woka i odstawiamy na bok.
Teraz do woka wrzucamy kardamon i smażymy, mieszając, przez 2 minuty, po czym dodajemy czosnek z cebulą i smażymy, nadal mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić.
Wlewamy sok cytrynowy, wywar i mleko, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wkładamy mięso i gotujemy kolejne 10 minut.
Bazylię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem posypujemy kurczaka bazylią, po czym natychmiast podajemy z ryżem basmati.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |