Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-w-mleku-kokosowym-z-tajska-bazylia

Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią

Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g piersi z kurczaka bez skóry
ząbek czosnku
cebula
2 strączki kardamonu
olej z orzeszków ziemnych
sok z połowy cytryny
200 ml wywaru z kurczaka
250 ml (szklanka) mleka kokosowego
pęczek świeżej bazylii (najlepiej tajskiej)

Opis przyrządzania:
Kurczaka pozbawiamy resztek chrząstek i tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (taką na jeden kęs).
Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy.
Kardamon rozgniatamy i wyjmujemy nasionka.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący wrzucamy (porcjami) kurczaka i smażymy, mieszając, aż się zarumieni. Wyjmujemy mięso z woka i odstawiamy na bok.
Teraz do woka wrzucamy kardamon i smażymy, mieszając, przez 2 minuty, po czym dodajemy czosnek z cebulą i smażymy, nadal mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić.
Wlewamy sok cytrynowy, wywar i mleko, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wkładamy mięso i gotujemy kolejne 10 minut.
Bazylię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem posypujemy kurczaka bazylią, po czym natychmiast podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024