W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią

Bardzo ciekawe, zimowe w charakterze, kotlety ze schabu lub karkówki - najpierw marynujemy mięso przez noc w słodko-słonej zalewie (dzięki temu będą miękkie i soczyste), potem nacieramy korzenną przyprawą, a na koniec smażymy, obtoczone w mące. Do tego koniecznie jakieś ziemniaki (piure, smażone, zapiekane) i kolorowe jarzynki - brokuły, buraczki, kalafior, pory...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 łyżki grubej soli
  • 3 łyżki ciemnobrązowego cukru
  • 2 łyżki melasy
  • szklanka kostek lodu
  • 4 grube kotlety schabowe
  • 8 listków świeżej szałwii
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 3 goździki
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • garść mąki
  • oliwa do smażenia

Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią - Opis przyrządzania:

Robimy zalewę: mieszamy 3 szklanki ciepłej wody, sól, cukier i melasę tak długo, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodajemy lód, wkładamy w to kotlety, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (lód oczywiście się rozpuści, ale tak ma być, po prostu zalewa musi być naprawdę zimna).
Następnego dnia robimy przyprawę: szałwię myjemy, suszymy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Pieprz, goździki i kardamon (same nasionka, bez twardych strączków) mielimy w młynku, mieszamy z cynamonem i gałką.
Mieszamy razem szałwię, czosnek i korzenie.
Kotlety wyjmujemy z zalewy i osączamy na papierze kuchennym. Smarujemy z obu stron mieszanką przyprawową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Na talerz wsypujemy garść mąki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
Każdy kotlet obtaczamy w mące i kładziemy na gorącą oliwę. Smażymy na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Kotlety zdejmujemy z patelni na ogrzany talerz i przykrywamy drugim talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut (żeby doszły do siebie), po czym podajemy na ogrzanych talerzach, z ziemniakami i jarzynami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią przepisy:

  • Kotleciki z fasoli i grzybów
    Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
  • Cielęcinka z sosem cytrynowym
    Bardzo smaczne i praktyczne danie: kotleciki marynujemy przez noc w cytrynowej zalewie, zaś tuż przed podaniem smażymy je szybko i podajemy z kremowym sosem. No i jak to brzmi?
  • Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Kotlety schabowe z grilla z imbirem
    Jak to zwykle z daniami z grilla bywa, marynujemy mięso w przeddzień grillowania. Potem wystarczy tylko szast-prast na ruszt i kolacja gotowa.
  • Marynowane kotlety jagnięce z grilla
    Bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione kotlety z jagnięcego karczku. Po ugrillowaniu kładziemy mięso na sałacie i skrapiamy ostrym, lekko przydymionym w smaku winegretem. Jedno z moich ulubionych dań!


Podziel się linkiem:




Komentarze: