Bardzo ciekawe, zimowe w charakterze, kotlety ze schabu lub karkówki - najpierw marynujemy mięso przez noc w słodko-słonej zalewie (dzięki temu będą miękkie i soczyste), potem nacieramy korzenną przyprawą, a na koniec smażymy, obtoczone w mące. Do tego koniecznie jakieś ziemniaki (piure, smażone, zapiekane) i kolorowe jarzynki - brokuły, buraczki, kalafior, pory...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią - Opis przyrządzania:
Robimy zalewę: mieszamy 3 szklanki ciepłej wody, sól, cukier i melasę tak długo, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodajemy lód, wkładamy w to kotlety, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (lód oczywiście się rozpuści, ale tak ma być, po prostu zalewa musi być naprawdę zimna).
Następnego dnia robimy przyprawę: szałwię myjemy, suszymy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Pieprz, goździki i kardamon (same nasionka, bez twardych strączków) mielimy w młynku, mieszamy z cynamonem i gałką.
Mieszamy razem szałwię, czosnek i korzenie.
Kotlety wyjmujemy z zalewy i osączamy na papierze kuchennym. Smarujemy z obu stron mieszanką przyprawową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Na talerz wsypujemy garść mąki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
Każdy kotlet obtaczamy w mące i kładziemy na gorącą oliwę. Smażymy na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Kotlety zdejmujemy z patelni na ogrzany talerz i przykrywamy drugim talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut (żeby doszły do siebie), po czym podajemy na ogrzanych talerzach, z ziemniakami i jarzynami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |