Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-wieprzowe-marynowane-z-korzeniami-i-szalwia

Kotlety wieprzowe marynowane z korzeniami i szałwią

Bardzo ciekawe, zimowe w charakterze, kotlety ze schabu lub karkówki - najpierw marynujemy mięso przez noc w słodko-słonej zalewie (dzięki temu będą miękkie i soczyste), potem nacieramy korzenną przyprawą, a na koniec smażymy, obtoczone w mące. Do tego koniecznie jakieś ziemniaki (piure, smażone, zapiekane) i kolorowe jarzynki - brokuły, buraczki, kalafior, pory...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 łyżki grubej soli
3 łyżki ciemnobrązowego cukru
2 łyżki melasy
szklanka kostek lodu
4 grube kotlety schabowe
8 listków świeżej szałwii
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3 goździki
3 strączki zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
garść mąki
oliwa do smażenia

Opis przyrządzania:
Robimy zalewę: mieszamy 3 szklanki ciepłej wody, sól, cukier i melasę tak długo, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dodajemy lód, wkładamy w to kotlety, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc (lód oczywiście się rozpuści, ale tak ma być, po prostu zalewa musi być naprawdę zimna).
Następnego dnia robimy przyprawę: szałwię myjemy, suszymy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Pieprz, goździki i kardamon (same nasionka, bez twardych strączków) mielimy w młynku, mieszamy z cynamonem i gałką.
Mieszamy razem szałwię, czosnek i korzenie.
Kotlety wyjmujemy z zalewy i osączamy na papierze kuchennym. Smarujemy z obu stron mieszanką przyprawową i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Na talerz wsypujemy garść mąki. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
Każdy kotlet obtaczamy w mące i kładziemy na gorącą oliwę. Smażymy na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Kotlety zdejmujemy z patelni na ogrzany talerz i przykrywamy drugim talerzem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut (żeby doszły do siebie), po czym podajemy na ogrzanych talerzach, z ziemniakami i jarzynami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024