W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kotlety schabowe z grilla z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Kotlety schabowe z grilla z imbirem

Jak to zwykle z daniami z grilla bywa, marynujemy mięso w przeddzień grillowania. Potem wystarczy tylko szast-prast na ruszt i kolacja gotowa.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kostkÄ…
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 3 cm
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • czerwona papryczka chilli
  • Å‚yżka chiÅ„skiej przyprawy "pięć smaków"
  • 2 Å‚yżki miodu
  • 2 Å‚yżki sosu sojowego
  • Å‚yżka oleju sezamowego

Kotlety schabowe z grilla z imbirem - Opis przyrzÄ…dzania:

Mięso myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu (trochę zostawiamy, żeby kotlety po upieczeniu były soczyste) i układamy pojedynczą warstwą w płaskim naczyniu.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pesteczek, myjemy, osuszamy i siekamy.,br> Mieszamy razem imbir, czosnek, papryczkę, przyprawę "pięć smaków", miód, sos sojowy i olej sezamowy na gładką masę. Polewamy kotlety, przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy na noc do lodówki.
Kotlety grillujemy nad średnio gorącymi węglami po 8-10 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując marynatą.
Pilnujemy, żeby nie przypalić!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kotlety schabowe z grilla z imbirem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kotlety schabowe z grilla z imbirem przepisy:

  • Å»eberka po chiÅ„sku
    Smaczne mięsko pachnące egzotycznie przyprawą "5 smaków". Podajemy z ryżem i zielonymi, gotowanymi na parze warzywami.
  • Marynowane kotlety jagniÄ™ce z grilla
    Bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione kotlety z jagnięcego karczku. Po ugrillowaniu kładziemy mięso na sałacie i skrapiamy ostrym, lekko przydymionym w smaku winegretem. Jedno z moich ulubionych dań!
  • CielÄ™ce eskalopki z cytrynÄ…
    Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.
  • Kotleciki z fasoli i grzybów
    Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.
  • CielÄ™cinka z sosem cytrynowym
    Bardzo smaczne i praktyczne danie: kotleciki marynujemy przez noc w cytrynowej zalewie, zaś tuż przed podaniem smażymy je szybko i podajemy z kremowym sosem. No i jak to brzmi?


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: