Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Koper-wloski-z-pomarancza

Koper włoski z pomarańczą

Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża bulwa kopru włoskiego
2 cebule
2 pomarańcze
oliwa z oliwek
łyżeczka ziarenek suszonego różowego pieprzu

Opis przyrządzania:
Koper obieramy z zewnętrznych, twardych warstw. Odcinamy podstawę i zielone "puchate" listki. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy najpierw pionowo na pół, a potem w cienkie plasterki.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zwiotczeje (3-4 minuty).
Dodajemy koper włoski, sok z pomarańczy i różowy pieprz. Mieszamy, lekko solimy i patelnię przykrywamy. Dusimy jarzynki na małym ogniu przez kwadrans mniej więcej - koper powinien być zupełnie miękki, a sos nieco zgęstnieć.
Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024