Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kompot-surowy-z-pomaranczy-i-jablek
Kompot surowy z pomarańczy i jabłek
Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 soczyste pomarańcze
2 zielone jabłka
100 g cukru
cytryna
Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z białym albedo. Owoce kroimy horyzontalnie w plastry, a potem każdy plaster na 4 części. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. W szklanej misce układamy warstwę pomarańczy, posypujemy cukrem, potem warstwę jabłek, posypujemy cukrem i tak dalej, aż ułożymy wszystkie owoce. Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok. Polewamy nim sałatkę, po czym miskę przykrywamy. Odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Cukier powinien się rozpuścić, a owoce puścić sok. Podajemy na zimno.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024