W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Keks angielski

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Keks angielski

Klasyczne ciasto do popołudniowej herbaty, pełne bakalii, przyprawione cynamonem, ozdobione cytrynowym lukrem i kandyzowanymi owocami - luksusowe i dla każdego.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: około 20 kawałków

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g rodzynek (rodzynków)
  • 4 łyżki brązowego rumu
  • 100 g mieszanej kandyzowanej skórki z cytrusów
  • 100 g obranych migdałów
  • masło i tarta bułka do przygotowania foremek
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g zwykłej mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g suszonych żurawin
  • 100 g cukru pudru
  • cytryna
  • różne owoce kandyzowane i orzechy do ozdoby

Keks angielski - Opis przyrządzania:

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na godzinkę (można to zrobić w przeddzień pieczenia ciasta).
Kandyzowaną skórkę drobno siekamy.
Migdały kroimy ostrym nożem w paseczki, wsypujemy na patelnię i podpiekamy, mieszając, na złoty kolor. Pilnujemy, żeby nie przypalić!
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Masło i cukier ukręcamy mikserem na puszystą masę (co najmniej 5 minut). Dodajemy po jednym jajka, cały czas ubijając, na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem (jedno jajko, 1/4 mąki itd.). Dodajemy dużą szczyptę soli, cynamon, rodzynki z rumem, posiekaną skórkę, migdały i żurawiny. Starannie mieszamy i przekładamy do przygotowanych foremek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w środek ciasta, wyjdzie z niego suchy. Wyjmujemy foremki z pieca i odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Wyjmujemy ciasta z foremek i czekamy, aż zupełnie wystygną.
Cukier puder ucieramy z taką ilością soku z cytryny, żeby powstała gęsta, lśniąca masa. Lukrujemy ciasta i ozdabiamy całymi kandyzowanymi owocami i orzechami.
Podajemy pokrojone w grube kromki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Keks angielski: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Keks angielski przepisy:

  • Jeszcze jedno ciasto czekoladowe
    Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
  • Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża
    Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (*!*3404*!* na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
  • Florentynki
    Klasyczne, konieczne na Boże Narodzenie, niemieckie ciasteczka bakaliowe - przepysznie słodkie od miodu, chrupiące od migdałów, ciągnące się od karmelu i suszonych owoców. Ten przepis szczególnie mi odpowiada, bo oprócz migdałów znajdziemy w nim jeszcze orzeszki piniowe. Florentynki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, bo łatwo miękną.
  • Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)
    Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
  • Kokosowe tarteletki
    Bardzo użyteczne "kokosankowe" foremki do babeczek. Możemy je napełnić pastą cytrynową (*!*1801*!*) lub z marakui (*!*2525*!*), albo bitą śmietaną, albo serkiem mascarpone i ozdobić rozmaitymi owocami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: