Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Keks-angielski
Keks angielski
Klasyczne ciasto do popołudniowej herbaty, pełne bakalii, przyprawione cynamonem, ozdobione cytrynowym lukrem i kandyzowanymi owocami - luksusowe i dla każdego.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: około 20 kawałków
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g rodzynek (rodzynków)
4 łyżki brązowego rumu
100 g mieszanej kandyzowanej skórki z cytrusów
100 g obranych migdałów
masło i tarta bułka do przygotowania foremek
250 g miękkiego masła
250 g cukru
4 jajka
250 g zwykłej mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
100 g suszonych żurawin
100 g cukru pudru
cytryna
różne owoce kandyzowane i orzechy do ozdoby
Opis przyrządzania:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na godzinkę (można to zrobić w przeddzień pieczenia ciasta).
Kandyzowaną skórkę drobno siekamy.
Migdały kroimy ostrym nożem w paseczki, wsypujemy na patelnię i podpiekamy, mieszając, na złoty kolor. Pilnujemy, żeby nie przypalić!
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Masło i cukier ukręcamy mikserem na puszystą masę (co najmniej 5 minut). Dodajemy po jednym jajka, cały czas ubijając, na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem (jedno jajko, 1/4 mąki itd.). Dodajemy dużą szczyptę soli, cynamon, rodzynki z rumem, posiekaną skórkę, migdały i żurawiny. Starannie mieszamy i przekładamy do przygotowanych foremek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w środek ciasta, wyjdzie z niego suchy. Wyjmujemy foremki z pieca i odstawiamy do przestygnięcia na 10 minut. Wyjmujemy ciasta z foremek i czekamy, aż zupełnie wystygną.
Cukier puder ucieramy z taką ilością soku z cytryny, żeby powstała gęsta, lśniąca masa. Lukrujemy ciasta i ozdabiamy całymi kandyzowanymi owocami i orzechami.
Podajemy pokrojone w grube kromki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024