Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Karmelowy-deser-z-jablek-caramel-de-pommes
Karmelowy deser z jabłek (caramel de pommes)
Klasyczny francuski wiejski deser - w sposób charakterystyczny dla oszczędnych Francuzów pozwala zużyć nadmiar jesiennych owoców, gdyż każdy rodzaj jabłek tutaj się nada. Porcja jest spora, możemy więc zaprosić gości, niech się cieszą.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
350 g cukru
3 kg rozmaitych jabłek
5 jajek
150 g miękkiego masła
Opis przyrządzania:
Najpierw robimy karmel: do rondla o grubym dnie wsypujemy 200 g cukru i dolewamy 100 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, zagotuje, a potem zacznie przybierać złoty kolor. Kiedy karmel będzie miał już barwę ciemnozłotą, wlewamy go do okrągłej formy do pieczenia (o średnicy 26 cm) i odstawiamy do zastygnięcia.
W tym czasie myjemy jabłka, obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w kawałki i wkładamy do sporego rondla. Dolewamy 2 łyżki wody, stawiamy na średnim ogniu i przykrywamy. Gotujemy przez kwadrans, mieszamy i dosypujemy resztę (150 g) cukru. Gotujemy dalej bez przykrycia, często mieszając, przez 10-15 minut, aż wyparuje jak najwięcej płynu. Zdejmujemy z ognia.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Jajka ubijamy w miseczce i dodajemy po trochu, mieszając, do jabłek.
Masło kroimy w małe kawałki, dodajemy do masy jabłkowej i mieszamy, aż się rozpuści (masło, rzecz jasna).
Wlewamy masę do formy z karmelem. Wstawiamy formę do głębokiej brytfanki, a dokoła wlewamy wrzącą wodą - powinna sięgać do połowy formy.
Brytfankę z wodą i formą z jabłkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 godziny.
Kiedy nóż wbity w masę wyjdzie z niej suchy, deser jest upieczony i możemy go wyjąć z piekarnika.
Wyjmujemy formę z wody i odstawiamy do wystudzenia.
Wstawiamy "caramel" do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podajemy na zimno, z sosem waniliowym i jakimiś kruchymi ciasteczkami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024