Jeden z milionów przepisów na wykorzystanie resztek Dziękczynnego indyka lub (np. w naszych warunkach) pozostałości z niedzielnego kurczaka. Wyjątkowo udana utylizacja resztek, serdecznie polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią meksykańskie klimaty i papryczki jalapenos.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kanapka z kurczakiem lub indykiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Pieczone mięso dzielimy na włókienka.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i drobno siekamy, mieszamy z indykiem.
KolendrÄ™ myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do indyka.
LimetkÄ™ szorujemy w gorÄ…cej wodzie, wyciskamy sok.
Papryczki osÄ…czamy z zalewy, siekamy i mieszamy z limetkowym sokiem.
Dodajemy majonez i śmietanę, ukręcamy na sos, po czym mieszamy z mięsem z dodatkami. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Miąższ kroimy wzdłuż na plastry.
Bułki kroimy poziomo na pół. Na dolnych połówkach kładziemy mięso z sosem, na nim sałatę i plastry awokado. Przykrywamy górnymi połówkami, dociskamy ręką i jemy!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Kanapka z kurczakiem lub indykiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |