Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kanapka-z-kurczakiem-lub-indykiem

Kanapka z kurczakiem lub indykiem

Jeden z milionów przepisów na wykorzystanie resztek Dziękczynnego indyka lub (np. w naszych warunkach) pozostałości z niedzielnego kurczaka. Wyjątkowo udana utylizacja resztek, serdecznie polecam, zwłaszcza tym, którzy lubią meksykańskie klimaty i papryczki jalapenos.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek pieczonego indyka lub kurczaka (bez kości i skóry)
2 cebulki dymki
2 gałązki świeżej kolendry
limetka
łyżka papryczek jalapenos (ze słoika)
łyżka gęstego majonezu
łyżka-dwie kwaśnej śmietany
3 listki sałaty lodowej
awokado
2 spore miękkie bułki

Opis przyrządzania:
Pieczone mięso dzielimy na włókienka.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i drobno siekamy, mieszamy z indykiem.
Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do indyka.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok.
Papryczki osączamy z zalewy, siekamy i mieszamy z limetkowym sokiem.
Dodajemy majonez i śmietanę, ukręcamy na sos, po czym mieszamy z mięsem z dodatkami. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórę. Miąższ kroimy wzdłuż na plastry.
Bułki kroimy poziomo na pół. Na dolnych połówkach kładziemy mięso z sosem, na nim sałatę i plastry awokado. Przykrywamy górnymi połówkami, dociskamy ręką i jemy!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024