Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-z-niebieskim-serem-i-cukinia
Jajka z niebieskim serem i cukinią
Kolejny przepis na ulubione w kuchni francuskiej jajka w kokilkach - tym razem łączymy je z doskonałym owerniackim serem fourme d'Ambert, cukinią i laskowymi orzechami. Znakomite danie na ciągle modny brunch.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło do smarowania miseczek
niezbyt duża cukinia
4 łyżki kremowej śmietanki
4 bardzo świeże jajka
50 g sera fourme d'Ambert
4 łyżki wyłuskanych orzechów laskowych
2 łyżki siekanego szczypiorku
Opis przyrządzania:
4 żaroodporne miseczki smarujemy masłem.
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce, ścieramy na grubej tarce. Solimy i (pardon) pieprzymy. Napełniamy miseczki cukinią do 1/3 wysokości.
Do każdej miseczki wlewamy po łyżce śmietanki, po czym wbijamy po jajku - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtek.
Ser kroimy w kawałeczki i rozdzielamy między miseczki.
Orzechy siekamy, po czym posypujemy nimi jajka. Na koniec oprószamy każdą porcję siekanym szczypiorkiem.
Każdą miseczkę przykrywamy folią plastikową.
Sporą i głęboką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy gorącą wodę do wysokości 3 cm. Ostrożnie wkładamy miseczki i gotujemy na małym ogniu (woda powinna tylko lekko bąbelkować) przez 10 minut - żółtka powinny być nadal płynne.
Wyjmujemy miseczki z wody, zdejmujemy folię - uwaga, żeby się nie poparzyć! - i stawiamy je na talerzykach.
Podajemy na gorąco, z grzankami pokrojonymi w paluszki, żeby łatwiej je było maczać w żółtku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024