Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-z-niebieskim-serem-i-cukinia

Jajka z niebieskim serem i cukinią

Kolejny przepis na ulubione w kuchni francuskiej jajka w kokilkach - tym razem łączymy je z doskonałym owerniackim serem fourme d'Ambert, cukinią i laskowymi orzechami. Znakomite danie na ciągle modny brunch.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania miseczek
niezbyt duża cukinia
4 łyżki kremowej śmietanki
4 bardzo świeże jajka
50 g sera fourme d'Ambert
4 łyżki wyłuskanych orzechów laskowych
2 łyżki siekanego szczypiorku

Opis przyrządzania:
4 żaroodporne miseczki smarujemy masłem.
Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końce, ścieramy na grubej tarce. Solimy i (pardon) pieprzymy. Napełniamy miseczki cukinią do 1/3 wysokości.
Do każdej miseczki wlewamy po łyżce śmietanki, po czym wbijamy po jajku - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtek.
Ser kroimy w kawałeczki i rozdzielamy między miseczki.
Orzechy siekamy, po czym posypujemy nimi jajka. Na koniec oprószamy każdą porcję siekanym szczypiorkiem.
Każdą miseczkę przykrywamy folią plastikową.
Sporą i głęboką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy gorącą wodę do wysokości 3 cm. Ostrożnie wkładamy miseczki i gotujemy na małym ogniu (woda powinna tylko lekko bąbelkować) przez 10 minut - żółtka powinny być nadal płynne.
Wyjmujemy miseczki z wody, zdejmujemy folię - uwaga, żeby się nie poparzyć! - i stawiamy je na talerzykach.
Podajemy na gorąco, z grzankami pokrojonymi w paluszki, żeby łatwiej je było maczać w żółtku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024