W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzanki z pastą jajeczną z kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Grzanki z pastą jajeczną z kaparami

Bardzo sobie cenię wszelkie grzanki (crostini) - pozwalają zużyć rozmaite resztki błąkające się po lodówce, wczorajsze pieczywo, resztkę sera... Poza tym wszyscy lubią grzanki i bardzo przyjemnie można je zjeść, bez konieczności siadania do stołu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10 grzanek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek wczorajszej bagietki
  • oliwa z oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała cebulka
  • łyżka drobnych kaparków w zalewie
  • garść listków natki
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa

Grzanki z pastą jajeczną z kaparami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bagietkę kroimy w kromki (8-10) o grubości do 1 cm, układamy na blaszce. Skrapiamy leciutko oliwą i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 minut, aż grzanki ładnie się zarumienią.
Jajka obieramy ze skorupek, drobno siekamy albo - jeszcze lepiej - rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
Kaparki odcedzamy z zalewy, szybko przepłukujemy na sitku, osuszamy.
Natkę myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy cebulkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zacznie się złocić. Dodajemy jajka, kaparki i natkę, podgrzewamy - mieszając - aż wszystko będzie wymieszane i gorące. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Ciepłą pastą smarujemy gorące grzanki i natychmiast podajemy.
Pyszne!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Grzanki z pastą jajeczną z kaparami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: