Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanki-z-pasta-jajeczna-z-kaparami

Grzanki z pastą jajeczną z kaparami

Bardzo sobie cenię wszelkie grzanki (crostini) - pozwalają zużyć rozmaite resztki błąkające się po lodówce, wczorajsze pieczywo, resztkę sera... Poza tym wszyscy lubią grzanki i bardzo przyjemnie można je zjeść, bez konieczności siadania do stołu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10 grzanek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek wczorajszej bagietki
oliwa z oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
mała cebulka
łyżka drobnych kaparków w zalewie
garść listków natki
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bagietkę kroimy w kromki (8-10) o grubości do 1 cm, układamy na blaszce. Skrapiamy leciutko oliwą i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 minut, aż grzanki ładnie się zarumienią.
Jajka obieramy ze skorupek, drobno siekamy albo - jeszcze lepiej - rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulkę obieramy i drobno siekamy.
Kaparki odcedzamy z zalewy, szybko przepłukujemy na sitku, osuszamy.
Natkę myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy cebulkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zacznie się złocić. Dodajemy jajka, kaparki i natkę, podgrzewamy - mieszając - aż wszystko będzie wymieszane i gorące. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
Ciepłą pastą smarujemy gorące grzanki i natychmiast podajemy.
Pyszne!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024