W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grzaniec z cydru

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Grzaniec z cydru

Mrozy tak długo się utrzymują, że znudziło mi się już grzane wino (!). A że czymś jednak trzeba się rozgrzewać, oto przepis na słabszy, ale równie skuteczny trunek!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 gwiazdek anyżku gwiazdkowego
  • 4 ziarnka kardamonu
  • laska cynamonu
  • 5 szklanek dobrego wytrawnego cydru
  • 3 szklanki soku z żurawin (z butelki lub kartonu)
  • jasnobrązowy cukier do smaku
  • 2-3 pomarańcze

Grzaniec z cydru - Opis przyrządzania:

Goździki, ziele angielskie, 2 gwiazdki anyżku, kardamon oraz przełamana na pół laskę cynamonu zawijamy w kawałek gazy i związujemy albo też wkładamy do zaparzaczki do herbaty. Tak, czy owak, wkładamy do garnka.
Do garnka wlewamy cydr i sok z żurawin, dodajemy ze 2 czubate łyżki cukru i stawiamy na średnim ogniu.
Czekając, aż napój zacznie wrzeć, myjemy pomarańcze i kroimy je w plasterki. 8 ładnych plasterków odkładamy na bok, zaś resztę wrzucamy do garnka.
Kiedy cydr zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek w 3/4 pokrywką i podgrzewamy (w stanie niemal wrzącym) przez 10 minut. Sprawdzamy pod kątem słodkości i jeśli trzeba, dosładzamy do smaku.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 1/2 godziny.
Do 8 szklanek wkładamy po anyżku gwiazdkowym i po plastrze pomarańczy.
Cydr raz jeszcze podgrzewamy, po czym nalewamy do szklaneczek, usunąwszy uprzednio z garnka woreczek z korzeniami i plastry pomarańczy.
Pijamy na gorąco, najlepiej przy kominku, zagryzając pierniczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Grzaniec z cydru: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Grzaniec z cydru przepisy:

  • Poncz jabłeczny z pomarańczami
    Wyobraźmy sobie - pogodne, acz chłodne, jesienne popołudnie. Szkoda zostać w domu, choć wiemy, że wrócimy zmarznięci. Tuż przed wyjściem podgrzewamy więc sok jabłeczny z dodatkami, odstawiamy do zmacerowania na czas spaceru, zaś po powrocie podgrzewamy tylko napój, doprawiając calvadosem... Aż chce się wyjść!
  • Gorąca biała czekolada z imbirem Gorąca biała czekolada z imbirem
    Biało dokoła, nawet czekolada na gorąco zbielała!
  • Marmolada z jabłek (apple cheese) z cydrem
    Bardzo gęsta (do krojenia nożem) marmolada, zwana w dawnych czasach serem jabłecznym - w krajach anglosaskich do dziś mówi się o niej "apple cheese". Dobrze byłoby, gdyby część jabłek była niezupełnie dojrzała - więcej pektyn powoduje lepsze ścinanie masy. Z takiej marmolady można wycinać foremką małe marmoladki i obtaczać je w drobnym cukrze...
  • Smoothie zimowe, żurawinowe
    Świetny napój śniadaniowy, naładowany nie tylko smakiem, ale i witaminami. Bardzo dobry na rozpoczęcie dnia, powiedzmy w drugi dzień Świąt albo w dzień noworoczny - w każdym razie po dużym obżarstwie.
  • Jeszcze Jedna Krwawa Mary
    Interesujący drink dla wszystkich - kto akurat nie pije alkoholu, po prostu rezygnuje z tequili.


Podziel się linkiem:




Komentarze: