Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzaniec-z-cydru

Grzaniec z cydru

Mrozy tak długo się utrzymują, że znudziło mi się już grzane wino (!). A że czymś jednak trzeba się rozgrzewać, oto przepis na słabszy, ale równie skuteczny trunek!

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 goździki
4 ziarna ziela angielskiego
10 gwiazdek anyżku gwiazdkowego
4 ziarnka kardamonu
laska cynamonu
5 szklanek dobrego wytrawnego cydru
3 szklanki soku z żurawin (z butelki lub kartonu)
jasnobrązowy cukier do smaku
2-3 pomarańcze

Opis przyrządzania:
Goździki, ziele angielskie, 2 gwiazdki anyżku, kardamon oraz przełamana na pół laskę cynamonu zawijamy w kawałek gazy i związujemy albo też wkładamy do zaparzaczki do herbaty. Tak, czy owak, wkładamy do garnka.
Do garnka wlewamy cydr i sok z żurawin, dodajemy ze 2 czubate łyżki cukru i stawiamy na średnim ogniu.
Czekając, aż napój zacznie wrzeć, myjemy pomarańcze i kroimy je w plasterki. 8 ładnych plasterków odkładamy na bok, zaś resztę wrzucamy do garnka.
Kiedy cydr zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek w 3/4 pokrywką i podgrzewamy (w stanie niemal wrzącym) przez 10 minut. Sprawdzamy pod kątem słodkości i jeśli trzeba, dosładzamy do smaku.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 1/2 godziny.
Do 8 szklanek wkładamy po anyżku gwiazdkowym i po plastrze pomarańczy.
Cydr raz jeszcze podgrzewamy, po czym nalewamy do szklaneczek, usunąwszy uprzednio z garnka woreczek z korzeniami i plastry pomarańczy.
Pijamy na gorąco, najlepiej przy kominku, zagryzając pierniczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024