W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Granola kokosowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Granola kokosowa

Ulubiona mieszanka śniadaniowa Amerykanów. Granola podobna jest do muesli, ale ma bardziej sypką konsystencję, co bardzo mi odpowiada. Oprócz oczywistej kombinacji z jogurtem i owocami, granola świetna jest jako deser: posypujemy nią mus jabłkowy lub krótko podduszone śliwki i deser gotowy!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 20

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2/3 szklanki jasnego miodu
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 4 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • szklanka grubo startego kokosa
  • szklanka płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki białego sezamu
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika

Granola kokosowa - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
W małym garnuszku podgrzewamy miód, olej i cukier, aż ten ostatni się rozpuści.
W dużej misce mieszamy płatki owsiane, kokos, płatki migdałowe, sezam i słonecznik, dodając 1/2 łyżeczki soli.
Wlewamy mieszankę miodowo-olejowo-cukrową i starannie mieszamy.
Wysypujemy wszystko na dużą blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 1/2 godziny (30 minut), kilka razy mieszając, żeby granola prażyła się równomiernie.
Gotową granolę studzimy i wsypujemy do hermetycznie zamykanego pojemnika.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Granola kokosowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Granola kokosowa przepisy:

  • Mazurek żurawinowy
    Mazurek z lekko różową polewą ze śmietany i przecieru żurawinowego. Uwaga - czasem polewa nie zastyga tak, jak powinna, nie wiadomo dlaczego. Jeśli się niepokoicie, można do masy dodać tabliczkę roztopionej białej czekolady. Ja wolę zaryzykować, bo nie lubię białej czekolady...
  • Sałatka z brokułów i kiełków sojowych
    W moich warzywkach dość często pojawiają się kiełki sojowe - najwyraźniej łatwo je wyhodować, nawet w warunkach bio. Chyba nie sądzicie, że Dzieci albo Mąż jadają kiełki? Staram się więc uprzyjemnić sobie zdrowotne żywienie, a to jest właśnie jeden z przykładów (brokułów zresztą też nie chcą jeść...).
  • Śledzie w sherry (od Dżemili)
    Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!
  • Ciastka z płatków kukurydzianych
    Chrupiące ciasteczka, coś jak śniadaniowe batoniki, tylko jeszcze lepsze. Mogą być dobrym prezentem pod choinkę.
  • Uniwersalna słodka posypka Uniwersalna słodka posypka
    Coś jakby muesli, ale niezupełnie. Jeśli upieczemy posypkę tak, jak w przepisie, to będziemy mogli sobie nią (po wystudzeniu) posypać jogurt z owocami, naleśniki z twarożkiem, krem waniliowy i tak dalej. Jeśli natomiast PRZED upieczeniem posypiemy nią pokrojone owoce (jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny itp) z cukrem i dopiero potem wstawimy do pieca, to będziemy mieli pyszne i zdrowe crumble!


Podziel się linkiem:




Komentarze: